• 瀏覽: 19,361
  • 回覆: 60
  • 追帖: 4
引用:
原帖由 Sheepgirl1234 於 2022-8-5 12:18 發表

應該唔係甘多人可打第四針
打第三針該開始有d唔妥.
漸漸未必每人能打針之下
街上就變得冷清, 終於可清0了
而家都變種變種又變種
支針總係原始抗原

普通流感針都年年更新啦,打幾年前既針都無用
去副COVID班專家就選擇逃避,一直叫人打舊針

外國打齊 2 針後,咩都唔理

引用:
原帖由 mikkiiop 於 2022-8-5 12:22 發表

而家都變種變種又變種
支針總係原始抗原

沒辦法架…
有d錢既好少少,最多不出街食飯.
沒錢既都要被迫打針返工. 
最有錢就沒咩影響既😮💨

咁即係就嚟過期嘅康復碼,之後就會無效,要去打針?

引用:
原帖由 老納 於 2022-8-5 12:22 發表

師兄你打完第三針之後,在二月中確診,而家想打第四針?因為我都打完三針之後三月中確診,明天book去打第四針,我唔知到時候去到俾唔俾我打!
我見佢個康復碼去到9月頭就到期, 又冇講之後點算, 所以咪諗住去打多針, 等佢變成第三針就唔使煩先去打,
其實按姑娘o既說法, 中咗當一針, 所以前面已經打咗兩針的話, 理論上係唔使打第三針,
你數吓你夠唔夠180日, 唔夠的話, 未必會俾你打, 我就打唔到,
但我屋企人同我一齊中招一齊好返, 佢早排可以打得到,
我問個姑娘, 佢話可能佢去打針嗰陣, 幫佢check嗰個求其check, 所以先俾佢過到關打得到

引用:
原帖由 奔放的超級兔子 於 2022-8-5 12:52 發表

但我一針都冇打 感染左症狀仲輕過感冒喎
又點睇
各人體質唔同!我唔係輕過感冒,我係中咗都唔知!不過強檢話我中咗!

去到今時今日全世界都無谷針包括大陸 真係唔明香港政府搞乜

直接要求百分百市民都中招仲實際過打針,百分百中招後可以解除防疫,未中招嘅集中同中招病人一齊,咁好快全民中招,犧牲三兩百人性命值得!

引用:
原帖由 democrazyboy 於 2022-8-5 13:05 發表
直接要求百分百市民都中招仲實際過打針,百分百中招後可以解除防疫,未中招嘅集中同中招病人一齊,咁好快全民中招,犧牲三兩百人性命值得!
你這個係 幾特別的方法

有時間表 強制中招
強制隔離 ,會給特別的照顧

沒有上報,咁當然無紀錄

正苦淨係搞個針卡都亂晒大龍 遲啲仲加埋紅黃碼喎......
搞著晒啲市民 班官直出直入坐冷氣房唔駛嘟卡架嘛

引用:
原帖由 lovelymiffy 於 2022-8-5 12:56 發表
咁即係就嚟過期嘅康復碼,之後就會無效,要去打針?
康復碼當一針,如之前已打兩針無需再打,可用康復碼更新電子針卡,更新後會顯示1,2針及曾感染Covid記錄,但如只打一針便要再打,因疫苗通行證要求係要最少3針。

引用:
原帖由 mikkiiop 於 2022-8-5 12:22 發表

而家都變種變種又變種
支針總係原始抗原

如果支針係好似流感針咁有update版 就話半年打一嘢啫 而家打嚟打去都係舊針 正苦家吓錢多得滯?

有新嘢先叫人打啦

引用:
原帖由 noeru0315 於 2022-8-5 11:37 發表
我上個禮拜約咗打第四針, 因為2月中嗰陣中過招, 而家一直都用緊個康復者二維碼, 9月頭到期, 嗰日去到健康院, 姑娘睇完我record, 話我差30日先夠180日, 所以唔未我打針, 但同我講叫我更新個電子針卡, 更新完係電子針卡會顯示我頭兩針幾時打, 新冠有冇中過, 顯示為"有", 然後就變成冇期限, 姑娘話除非政府話要打第四針, 否則就唔使再理佢, 可以繼續用呢個新o既二維碼 ...
你本身就已經打了 第3針啦,
你就算不更新針卡,亦都已經符合宜家所有處所的進入條件……
個姑娘系咪唔知你系想打 第4針架……

而家日日感染人數同死亡人數,
有冇打針出事既比例已經唔多敢報敢提。。。
新聞報導都搬緊龍門,
以前死亡個案分開 冇接種疫苗 同 已接種疫苗 ,而家就叫 未完成接種疫苗。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]