• 瀏覽: 42,466
  • 回覆: 84
  • 追帖: 1
引用:
原帖由 淡忘之音 於 2022-8-5 17:00 發表
一家八口一針都冇打過,三年以黎都冇中過  唔派錢既話唔考慮打,相信默沙東口服藥 
早兩年咪派左1萬蚊
你拎左未

幼兒唔打針係搏一搏!如一家大人個幼兒中既機會相當高,幼兒中招後至重症亦比例上高!打左針幼兒免疫系統會增強防止重症!
選擇唔打針家長如幼兒發生大事就後悔莫及!雖然發生機會係幾千份1,但發生係你仔女身上唔好寃!

應由公務員子女帶頭打先

引用:
原帖由 lamlampeter1 於 2022-8-7 08:19 發表
幼兒唔打針係搏一搏!如一家大人個幼兒中既機會相當高,幼兒中招後至重症亦比例上高!打左針幼兒免疫系統會增強防止重症!
選擇唔打針家長如幼兒發生大事就後悔莫及!雖然發生機會係幾千份1,但發生係你仔女身上唔好寃!
其實打左針你估又真係幫得好多咩,似心理作用多過實質作用

引用:
原帖由 Greenbull 於 2022-8-7 10:11 發表

其實打左針你估又真係幫得好多咩,似心理作用多過實質作用
打3針患重症低100倍!你自己諗囉!
如覺得防疫針冇用,咁不如所有針都唔打,睇吓個幼兒面對風險有幾大!
總之事後唔好寃

引用:
原帖由 lamlampeter1 於 2022-8-7 10:38 發表

打3針患重症低100倍!你自己諗囉!
如覺得防疫針冇用,咁不如所有針都唔打,睇吓個幼兒面對風險有幾大!
總之事後唔好寃
你拎咩年齡層同埋邊支針睇先?唔好亂咁溝埋黎講喎

引用:
原帖由 nicky1983 於 2022-8-6 01:31 發表

外鬆內緊有膠用,出面入嚟就越放越鬆,入面點防都無用,呢啲時候站道德高地講咩都無用,有無做好外防輸入先架,可唔可以講清楚依家係想靠外防輪入去防,定為左冬天儀咁大鑊所以夏天就要混合免疫,等夏天有幾大鑊得幾大鑊。
夠唔夠膽叫人防好病毒定快啲中,起碼有個方向,依家日日等清零又唔得,過正常生活又未得,唔該搵個話得事嘅出嚟講依家點做啦!
外鬆內緊有膠用,出面入嚟就越放越鬆,入面點防都無用 x2  

提示: 違規內容已被屏蔽
提示: 違規內容已被屏蔽
再唔打,11月通國際關時,咪話言之不預

引用:
原帖由 當天的好日子 於 2022-8-7 14:14 發表

輕症都防唔到,可以防到重症?搵鬼信咩。
輕症表徵係身體免疫系統反應,有時打防疫針後都會有,當免疫系統對付唔到病毒,蔓延到其他器官如腦、心臟……等就會重症至死!打防疫針就係訓練免疫系統認識隻病毒,到遇到病毒時可對付病毒減少重症!幼兒免疫系統好弱,可能完全未接觸過任何病毒,一遇新冠就非常危險!

引用:
原帖由 淡忘之音 於 2022-8-5 17:00 發表
一家八口一針都冇打過,三年以黎都冇中過  唔派錢既話唔考慮打,相信默沙東口服藥 
其實呢, 默沙東同輝瑞唔係感冒藥, 唔係你想要就有

引用:
原帖由 當天的好日子 於 2022-8-7 14:15 發表

輕症都防唔到,點樣防到重症?
小學冇學過健教/常識科? 咁根本都唔明?

引用:
原帖由 kan911031 於 2022-8-6 13:20 發表
勿拿健康「博一博」/ 勿拿條命「博一博」
有人打五針都中 有人唔打針咩事都冇
打咗都中 但打左又後遺症/有可能死亡 
點解我要搵條命去博 條命我既

有邊D家長會送D仔女去死 
英國在Omicron 初其得到的數據是, 越打針, 越易中招, 雖是輕症但也有後遺症

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]