• 瀏覽: 34,014
  • 回覆: 318
  • 追帖: 3
+6
引用:
原帖由 banmak 於 2022-8-5 08:21 發表

刁民乜九都講私隱,無限投訴,博炒呀?
做完壞事 , 私隱可以避官非

冷待咁衰!係邊個好易知道嘅啫,以後街坊經過可以入去屌下佢😂

咁熱天時冇生蟲咩?

引用:
原帖由 montejo 於 2022-8-5 07:34 發表

乜香港人唔係要講私隱和人權咩?租樓畀你,業主下下去拍門?無人就破門?
唔賴邊有得賠!

陰工

引用:
原帖由 djimavic 於 2022-8-5 09:12 發表

唔賴邊有得賠!
通常房署唔會破門,只會報警,由消防和警察做,然後由警察接管單位

貼文內的鄰居,根本就應該999而唔係同房署講

引用:
原帖由 montejo 於 2022-8-5 09:14 發表

通常房署唔會破門,只會報警,由消防和警察做,然後由警察接管單位

貼文內的鄰居,根本就應該999而唔係同房署講
自己打, 好麻煩

引用:
原帖由 Beebbb 於 2022-8-5 07:27 發表

房署班人真係廢到一個點
小做小錯,卸得就卸,打正苦工之道。

引用:
原帖由 天生野生的妹頭 於 2022-8-5 09:19 發表

小做小錯,卸得就卸,打正苦工之道。
公帑養廢物

引用:
原帖由 Parkwood 於 2022-8-5 07:47 發表
見到哩種新聞,總覺得幫哩種情況嘅人辦理後事嘅,真係功德無量
所以我定期捐錢比榕光社佢哋專為呢d無人無物人仕辦葬禮送佢哋最後一程

香港地,獨居者,冇親戚又冇朋友,就連住係隔離的街坊姓乜都未必會知!
所以呢,香港人就唔好咁孤辟,冇朋友都可以去下社區中心,參加中心活動,識多d人,有起事都快d有人知丫嘛!

引用:
原帖由 touya08 於 2022-8-5 07:28 發表

日本大把依D case
日本有個專業名詞:孤獨死

孤獨死(日語:孤獨死)是指獨居者在自家過世後,由於鮮于與外界和家人互動,經過一段時間才被發現的事件。又稱作「獨居死」或「無緣死」,在日本行政機關習慣稱爲「孤立死」,在日本警察死因紀錄中通常被標示為「非正常死亡」(日語:変死)[1]。日本自二十世紀七十年代開始就有孤獨死的事件,並且有展開全國性的調查和研究[2]
日語寫法
日語原文孤獨死
假名こどくし
平文式羅馬字Kodokushi

二十一世紀,日本由於人口老化少子化離婚率高、鄰里關係疏離、家庭結構改變等因素,陷入無緣社會的境況,獨居老人孤獨死的事件不斷上升,並且已經成爲一個社會問題[3]厚生省自2008年在各地推行「孤立死防止推進事業」以圖控制這個情況的蔓延[4]

引用:
原帖由 V型電磁俠 於 2022-8-5 06:41 發表
深水埗石硤尾邨一個單位近日傳出惡臭,鄰居多番要求房屋署跟進均被冷待,忍無可忍下報警求助,揭發獨居女子已死去多天,屍體發脹...

死咗幾十日都冇人知

新 ...
炒9班房屋署大懶蟲用嚟祭旗啦!

引用:
原帖由 剎華 於 2022-8-5 06:47 發表
女子……不知是否年輕?
通常都年老架喇

我覺得食環同房署係全政府最撚廢嘅2個部門! 

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]