• 瀏覽: 36,147
  • 回覆: 318
+6
有心求死,點都阻唔到,又多間凶房,下個入住就,..

引用:
原帖由 Beebbb 於 2022-8-5 07:27 發表

房署班人真係廢到一個點

引用:
原帖由 飛劍龍 於 2022/8/5 06:54 發表
朱門酒肉臭,路有熱死骨
這就是香港! 變態社會!我大把朋友做OFFICE JOBS, 中佬年紀中層職位,單身、有學位、無父蔭者,通通只得住6、7、8千月租以下的「劏房」!

個個靠上一代儲錢資助才有買樓。 自力更生者靠自己倫為社會孤兒!

幾耐冇見過鬧市住宅死咗冇人知

大把人瘟疫時候繼續生日派對、社交舞會、酒池肉林

引用:
原帖由 大雀躍的作業 於 2022-8-5 15:11 發表
問題出現係想辦法減少問題出現機率,唔係等問題再次發生而去善後。
大量老人獨居係一個主因,一係減少老人獨居,一係改善老人獨居援助。
應該係立法安樂死

引用:
原帖由 0987654 於 2022-8-5 15:19 發表
都唔明有咩咁悲歌,你獨居死左喺屋企咁梗冇人知啦~悲咩歌?

唔通單身就係悲歌?咁駛唔駛政府立法強制所有年滿40歲仲係單身嘅一定要結婚由政府配對埋結婚對像冇得揀?

到時兩個唔夾嘈交互劈咪又係另一種悲歌……多餘
結婚冇用,除非一齊自殺,否則都係有先後

引用:
原帖由 Tsundis 於 2022-8-5 15:30 發表

其實大家冇子女既,有冇想過老左時都有機會咁?咁點處理呢?平既老人院環境差,好d 既講緊幾萬一個月,其實人口老化,真係要覓地建長者村
爭取立法安樂死係唯一出路

引用:
原帖由 ymttst941 於 2022-8-5 16:35 發表

爭取立法安樂死係唯一出路
都要2個政府e生簽名同意批准先得。
安樂死只係比d末期病人。癱咗都未必批。

講明獨居,仲會有人知

正常現象 社會問題 無奈

引用:
原帖由 montejo 於 2022-8-5 07:34 發表

乜香港人唔係要講私隱和人權咩?租樓畀你,業主下下去拍門?無人就破門?
問題系有人反影,自己吾去都叫保安去check下,甘臭都知邊間發出。死老鼠在現時疫情都要即查啦。一定系人為問題。

引用:
原帖由 OL公主 於 2022-8-5 11:21 發表

唔會甘耐冇人知囉!10幾日呀又爛又脹已經好臭架喇。

我哋屋苑潮濕有霉味都即係安排人清潔
講到好似你經常會聞屍味咁樣喎。

引用:
原帖由 3070 於 2022-8-5 08:00 發表
獨居死咗喺單位入面,正常係唔會有人知㗎,臭咗先知亦係正常
問題系要居民報警,吾系房署跟進呀馬。

房署................................................算把啦..............

引用:
原帖由 jl1008 於 2022-8-5 16:49 發表
房署................................................算把啦..............
市民悲哀

所以有朋友或家人獨居,幾唔得閒都好,唔把電話問候都要定期whatxapp下確認有冇事。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]