• 瀏覽: 25,416
  • 回覆: 126
+12
引用:
原帖由 arsenal2046 於 2022-8-5 02:04 發表

全程都在美日監控之內
你可以機動到那裡?
咪白癡啦,機動可以加大攔截器嘅脫靶機率,因為攔截系統要不斷重新計算彈道,攔截彈亦要不斷調整方向,每次調整都會喪失能量,能量越低機動性越差。

引用:
原帖由 arsenal2046 於 2022-8-5 02:03 發表

可以
不過中國沒這技術
中俄北韓都有這種技術。
這就是超高音速滑翔彈
不斷大幅度變軌,令你根本不知應該向什麼方向發射攔截彈,亦不知道這個彈頭最終想打什麼。
反而美軍就冇。

引用:
原帖由 afternoon 於 2022-8-5 01:52 發表

如果飛過防區之後未端突然改變彈道又截唔截到呢?
一般遠程火箭應該可以故意打偏十幾廿公里,讓他看來沒威脅,亦不知會打到哪裏,然後在飛行途中修正過去。
高超音速滑翔武器就更加變幻莫測。

引用:
原帖由 arsenal2046 於 2022-8-5 02:04 發表

全程都在美日監控之內
你可以機動到那裡?
明顯放話敷衍你班愚民啦!
又要多謝你唔識又要亂吹囉!
去到你頭頂先知我地既利害,可惜已經太遲了!
珍惜剩返既時間,出得劍就要見血不留活口!

引用:
原帖由 arsenal2046 於 2022-8-5 00:53 發表

台海演習卻射了去日本海
精度控制完全不合格啊
係咩。日本經濟水域,係講釣魚島個邊喔。
大陸話齋,釣魚島佢日本?
射五支過去。等日本仔知道,個度究竟係邊個話事。

引用:
原帖由 bronze18man 於 2022-8-5 02:29 發表
愛國者好似攔截唔倒火箭炮嗰喎,鐵窮就聽過,不過都係極少數情況下!
解放軍超遠程超精準火箭炮,下下過百發點攔?美艦來都變魚礁,更本無咁多支愛國者去攔你啦!
更何況愛國者設計原意唔係咁用太浪費了!
鐵窮攔截個係民間手工用鋼管製造個d火箭炮喔……
要佢攔截今日軍用專業火箭炮。佢點攔?
速度高度都唔一樣。

愛國者攔截火箭炮,可以。又唔好睇得佢咁衰。
不過既然叫得火箭炮,佢個特點就係平,同多。

用幾萬美金個十幾支火箭彈博你幾十萬美金一支愛國者。
簡直超值。

引用:
原帖由 泛民之星陳盲刎 於 2022-8-5 02:39 發表

一般遠程火箭應該可以故意打偏十幾廿公里,讓他看來沒威脅,亦不知會打到哪裏,然後在飛行途中修正過去。
高超音速滑翔武器就更加變幻莫測。
咁又唔係。一般遠程火箭係無機動能力。所以台灣咩咁認為咯。無事
但大陸個火箭彈係有制導……

所以美國一直認為大陸火箭炮係偷換概念。用火箭炮名義出口中東連發中程導彈系統。突破歐美對中東個軍售限制。

但鬼叫佢美國個火戰車射導彈得兩飛。而大陸係6飛到8飛都係有制導。
所以大陸話,佢無換彈。得一種彈,仲系叫火箭炮。

查實,邊度係火箭炮……係全部裝導彈個火戰車。

引用:
原帖由 arsenal2046 於 2022-8-5 02:03 發表

可以
不過中國沒這技術
高超音速導彈反而係美國落後於中俄

https://youtu.be/rcZwk9hmCN8

https://youtu.be/2IqlY5uUa8M

引用:
原帖由 arsenal2046 於 2022-8-5 00:53 發表

台海演習卻射了去日本海
精度控制完全不合格啊
你究竟知唔知日本海係邊度架?好心打開地圖睇下先鳩嗡啦。

引用:

台海演習卻射了去日本海
精度控制完全不合格啊
根據日本公布導彈落點,剛好係預定範圍,而且故意獨及日本“聲稱”嘅經濟區,等日本幫手證實東風命中目標,又可震攝日本

一石二鳥

引用:

可以
不過中國沒這技術
中俄美都有更改彈速技術

因為根本就攔截唔到

引用:
原帖由 arsenal2046 於 2022-8-5 00:56 發表

有裴阿姨護台
這些包圍網不會越紅線的
不會越過菜菜子身上那條紅線,會剛好落在線中間?你太看得起中國導彈的精確度了

如果東風唔夠燃料,直插,咁點算好?

引用:
原帖由 笑看流浪英犬 於 2022-8-4 22:30 發表
美國眾議院議長裴洛西旋風訪台後,中國大陸隨即在今(4日)數次向台灣北部、南部及東部周邊海域,發射11枚東風系列彈道飛彈。總統府表示,國安及國軍各單位皆即時掌握發射動態,並啟動相關防禦系統,確保國家安全,請國人安心。至於為什麼當時未用愛國者飛彈攔截東風飛彈?軍事專家施孝瑋表示,愛國者飛彈很貴,而且大陸東風飛彈的彈道很高,愛國者飛彈不見得攔得到,所以乾脆讓它過去吧。
施孝瑋4日在中天新聞《洪淑芬辣晚 ...
攔咩截?台國防部話:都見唔到有導彈飛過台灣。。。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]