• 瀏覽: 25,429
  • 回覆: 126
+12
引用:
原帖由 航空母艦 於 2022-8-5 01:26 發表
反正早就知道
老共只是想發洩情緒 安撫一下牆內韭菜的心情
又沒想要真的打 何必浪費錢去攔截?? 而且攔截的話 不是讓老共更下不了台階了嗎

台灣做點面子 給老共對內安撫一下民怨 然後老共送東風15的參數給台灣

這是兩邊雙贏的結果
拜登事前同習總通電話,根本就係講好晒數,然後跟劇本做蔡英文中晒伏

拜登為中期選舉做show,習總賣個人情乘勢夾著台灣

引用:
原帖由 arsenal2046 於 2022-8-5 01:16 發表

台海軍演|解放軍12時圍台軍演 美軍出動RC-135S導彈偵察機監視 https://www.hk01.com/sns/article/800110

解放軍不知道RC135S剽來嗎
剽運九電戰機的噪音

引用:
原帖由 arsenal2046 於 2022-8-5 01:16 發表

台海軍演|解放軍12時圍台軍演 美軍出動RC-135S導彈偵察機監視 https://www.hk01.com/sns/article/800110

解放軍不知道RC135S剽來嗎
成日都監視架啦,一早預左架喎,有咩咁奇 想攞數據應該試下攔截先岩

引用:
原帖由 航空母艦 於 2022-8-5 01:26 發表
反正早就知道
老共只是想發洩情緒 安撫一下牆內韭菜的心情
又沒想要真的打 何必浪費錢去攔截?? 而且攔截的話 不是讓老共更下不了台階了嗎

台灣做點面子 給老共對內安撫一下民怨 然後老共送東風15的參數給台灣

這是兩邊雙贏的結果
演習用的純拋物線,自由落體模式有乜參數可言?

引用:
原帖由 afternoon 於 2022-8-5 01:36 發表

成日都監視架啦,一早預左架喎,有咩咁奇 想攞數據應該試下攔截先岩
數據?
演習用的純拋物線/自由落體/零餌誘模式

引用:
原帖由 泛民之星陳盲刎 於 2022-8-5 01:39 發表

數據?
演習用的純拋物線/自由落體/零餌誘模式
真打的時候未端制導精準打擊就好睇了

不過解放軍話今次出火箭炮都夠覆蓋全台了

引用:
原帖由 笑看流浪英犬 於 2022-8-4 22:30 發表
美國眾議院議長裴洛西旋風訪台後,中國大陸隨即在今(4日)數次向台灣北部、南部及東部周邊海域,發射11枚東風系列彈道飛彈。總統府表示,國安及國軍各單位皆即時掌握發射動態,並啟動相關防禦系統,確保國家安全,請國人安心。至於為什麼當時未用愛國者飛彈攔截東風飛彈?軍事專家施孝瑋表示,愛國者飛彈很貴,而且大陸東風飛彈的彈道很高,愛國者飛彈不見得攔得到,所以乾脆讓它過去吧。
施孝瑋4日在中天新聞《洪淑芬辣晚 ...
科普:
愛國者很先進,可以探測彈道導彈落點,如果只是飛越而不是降落台灣本土,那便可以不欄截

引用:
原帖由 afternoon 於 2022-8-5 01:42 發表

真打的時候未端制導精準打擊就好睇了

不過解放軍話今次出火箭炮都夠覆蓋全台了
真打的時候有未端機動+餌誘+拆龍伯透鏡

引用:
原帖由 arsenal2046 於 2022-8-5 01:46 發表

科普:
愛國者很先進,可以探測彈道導彈落點,如果只是飛越而不是降落台灣本土,那便可以不欄截
如果飛過防區之後未端突然改變彈道又截唔截到呢?

引用:
原帖由 arsenal2046 於 2022-8-5 01:46 發表

科普:
太脷害了

引用:
原帖由 afternoon 於 2022-8-5 01:52 發表

如果飛過防區之後未端突然改變彈道又截唔截到呢?
可以
不過中國沒這技術

引用:
原帖由 泛民之星陳盲刎 於 2022-8-5 01:46 發表

真打的時候有未端機動+餌誘+拆龍伯透鏡
全程都在美日監控之內
你可以機動到那裡?

引用:
原帖由 arsenal2046 於 2022-8-5 00:53 發表

台海演習卻射了去日本海
精度控制完全不合格啊
你係台北睇唔到咩???

愛國者好似攔截唔倒火箭炮嗰喎,鐵窮就聽過,不過都係極少數情況下!
解放軍超遠程超精準火箭炮,下下過百發點攔?美艦來都變魚礁,更本無咁多支愛國者去攔你啦!
更何況愛國者設計原意唔係咁用太浪費了!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]