• 瀏覽: 3,125
  • 回覆: 13
+2
(星島日報報道)內地人口增長率下滑,去年國家衞健委調查顯示,育齡婦女生育意願繼續向下,作為生育主體的「九十後」、「○○後」僅為一點五四

以前一孩政策下,6 位成人照顧一位小童已成絕唱!

新聞來源連結:
https://std.stheadline.com/daily/article/2478919/日報-中國-中國人口將進入負增長期

人口老化加劇 !

多生光榮、不生可恥

呢個係世界性問題,依家D人愈黎愈唔想生,只不過仲有D窮國例如印度係度頂住,到未來印度都發展起黎之後,佢地都會變到唔想生下一代。N年後人造人會成為必然

我媽說中國以前想生不給生,現在反而催生,社會真係變了。

引用:
原帖由 mib04 於 2022-8-4 22:44 發表
多生光榮、不生可恥
生唔駛養?養唔駛錢?

遅婚晚婚

引用:
原帖由 剎華 於 2022-8-4 23:35 發表
證明中國已經步入先進社會~ 香港早就已經人口負增長啦,係不停靠新移民維持人口稍微增長或平衡而已!

引用:
原帖由 wtyu68927 於 2022-8-5 00:11 發表

證明中國已經步入先進社會~ 香港早就已經人口負增長啦,係不停靠新移民維持人口稍微增長或平衡而已!
但應該怎樣鼓勵生育呢,生來要面對教育、住屋、醫療各種問題……頭痕丫……

沒有關係,反正要進攻美畜國殺死所有美狗侵略者收復中華北美。一統北美華人打通太平洋兩岸後生力軍源源不絕...... 

香港仲旨意阿爺放人落嚟填補移民潮的缺口呀。

1910年全世界得20億人
今日是77億
你應該問點解地球會咁多人

以前有段時間強調人口重質不重量

引用:
原帖由 剎華 於 2022-8-4 23:35 發表
香港家計會在 70、80 年代也宣傳生 2 個。
而家都是鼓勵大家生枝籃球隊。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]