• 瀏覽: 37,262
  • 回覆: 191
  • 追帖: 1
+6
引用:
原帖由 獅子男 於 2022-8-4 17:23 發表
台海局勢急速升溫之際,美國傳媒周三(3日)指拜登政府正游說民主黨籍參議員叫停《台灣政策法》的審議。《台灣政策法》列明台灣是美國的主要非北約盟友,這將改變美國對台政策。

遲早冇咗隻銅旦。

而家大陸得閒無事就圍台軍演三日,下次變七日,七日變一個月,台灣唔敢還手,美狗亦無膽無藉口出手,台灣牌變廢紙

引用:
原帖由 1q1q1q1q1q1q 於 2022-8-4 17:24 發表
仲諗住和解. 呆灣省, 就黎回歸啦.
減尾佬債到一定數目,就係蔡呀婆嘅回天日

引用:
原帖由 cll4793 於 2022-8-4 17:53 發表

又玩黑白臉,唔L悶?
拜山呢頭扮好人叫停, 嗰頭議會即刻過左條法案, 同拜山叫Nancy Pelosi唔好訪問台灣同一套路

解放軍一出, 嚇到美國腳軟.......

中俄同時核戰美盟囉!
納粹美自己領土都係搶返來既!
如果承認我地中國固有領土,即是默認要嘔返中美洲依個賊贓出來!
所以佢會似民意決定你層樓係唔係你既!
如果民主大家都覺得層樓唔係你既,你比晒錢層樓都唔係你架嗱!係你生得蠢比人呃啫!

的確。以美國角度,只要唔承認台灣獨立,不興台建交。佢地咩都敢做。sad but true. 

老尾搞亂俄烏,同歐洲
都未停火
就搞台海危機
唔喺阿爺軍演
佢根本準備出招
想通過台灣政策法
呢D正仆街

早日統一
夜長夢多

中國歷代治國之道..真係無人能及..
先修反分裂國家法....
再使用第八條當中 "發生將會導致台灣從中國分裂出去的重大事變"
速成軍演...合情合法合理地宣示中國對台灣主權...
消除所謂海峽中線....妨礙統一台灣一切障礙.....
第八條 “台獨”分裂勢力以任何名義、任何方式造成台灣從中國分裂出去的事實,或者發生將會導致台灣從中國分裂出去的重大事變,或者和平統一的可能性完全喪失,國家得採取非和平方式及其他必要措施,捍衛國家主權和領土完整。

溫水煮呆娃
鎖住肉汁,咬口夠嫩

引用:
原帖由 I-HAVE 於 2022-8-4 18:07 發表
解放軍一出, 嚇到美國腳軟.......
咁又係,等佩洛西同蔡英文攬哂頸、攞哂威離開台灣後,解放軍先敢出嚟放炮攞尾彩,真係嚇到腳軟㗎!

世界密鑼緊鼓著第三次世界大戰~~

核彈炸地救,人人都玩完。😱

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]