• 瀏覽: 20,386
  • 回覆: 83
+2
最緊要係糧食同能源,其他嘢遲早可以趕上

引用:
原帖由 ngblowwater-a1 於 2022-8-4 14:47 發表
14nm以上大陸冇問題
7nm要等確認........
7nm以下有大段距離.........
有貨冇客
硏發唔洗回本 你去做

引用:
原帖由 Anunnaki 於 2022-8-4 15:01 發表
係晶片設計軟件,呢樣係麻煩d。
中國要時間去應對。
中國唔係無EDA設計軟件企業,只係相對無外國巨頭咁具有壟斷性,但如果美國要限制,必然又一次推動國內軟件替代,間接扶起國內EDA企業快速崛起

引用:
原帖由 ruspc2 於 2022-8-4 14:42 發表
美媒8月2日報道,美國準備對用於設計半導體的特定類型EDA軟件實施新的出口限制,有關措施旨在為了減緩中國製造先進晶片的能力。Protocol引述熟悉華

限制咪只會益左risc-v囉,人人都轉用riac-v,x86同arm都就快只有你美國自己用

引用:
原帖由 ngblowwater-a1 於 2022-8-4 14:47 發表
14nm以上大陸冇問題
7nm要等確認........
7nm以下有大段距離.........
當中國連EUV都鬥部出來,荷蘭佬都唔知搵邊個計數

引用:
原帖由 豬木屍吃河童 於 2022-8-4 15:48 發表

咁老尾應該懲罰中國, 唔用中國d稀土先係
唔用中國製造GE內衣褲好似好D

美國要千方百計阻大陸進步

唔賣被中國,等D美國公司快D執笠呀
第一個跳出來反對GE將會係美國公司

引用:
原帖由 lung_block 於 2022-8-4 17:36 發表

華人數理化工程人才佔全球一半以上..
當中又有不少中國出生,去外國研究既華人在西方公司做研發工作..
近年不少人回流中國..帶埋技術和經驗回中國發展..
只要中國令佢地見到發展機遇和對待人才既條件更好..
中國在科技,研發上既爆發力會係好驚人的...
技術大爆炸

引用:
原帖由 ruspc2 於 2022-8-4 14:42 發表
美媒8月2日報道,美國準備對用於設計半導體的特定類型EDA軟件實施新的出口限制,有關措施旨在為了減緩中國製造先進晶片的能力。Protocol引述熟悉華

根本冇用,中國可以自給自足

呢樣唔洗驚,本來大陸有 70% 已經用緊盜版軟件,而家直接 100%用盜版

原來原因係驚死比人快過自己研究成功

引用:

同意,硬中華 用麒麟

引用:

人要面樹要皮!究竟美國聽過呢句說話未?
可以唔要面到咁?🤔

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]