• 瀏覽: 18,883
  • 回覆: 83
+2
美媒8月2日報道,美國準備對用於設計半導體的特定類型EDA軟件實施新的出口限制,有關措施旨在為了減緩中國製造先進晶片的能力。Protocol引述熟悉華

中國咁強大,唔需要這些垃圾軟件!

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/即時國際/800188/美媒-美國擬限制出口設計ai所需半導體-阻中國獲取先進軟件

壓力越大,反彈力越強,軟件嘅嘢,你唔肯賣,咪自行研發囉,華為洪蒙系統都係自行研發,中國太空站都成功建立啦,有志者事竟成,你阻得幾多吖

14nm以上大陸冇問題
7nm要等確認........
7nm以下有大段距離.........

當年班鬼佬阻止中國參加任何太空計劃,拒絕跟中國共研太空科技,依家中國既太空成就係點就唔駛講了。都係比爾蓋慈講得岩,唔好迫中國,佢好大可能超越你。

馬死咪落地行囉,人唔到絕境係發揮唔度潛力的。

人機械合一後⋯我第時連非州話也識講 裝1個app即識揸飛機~

越來越多國家會明白去美國化的重要性.

係晶片設計軟件,呢樣係麻煩d。
中國要時間去應對。

佩洛西訪台,大陸限制台灣產品進口;點解唔懲罰美國,同樣禁止美國的”設計AI軟件”進口。先下手為強,喺中國唔要你美國d軟件,唔使限制出口

引用:
原帖由 dooropener 於 2022-8-4 15:45 發表
佩洛西訪台,大陸限制台灣產品進口;點解唔懲罰美國,同樣禁止美國的”設計AI軟件”進口。先下手為強,喺中國唔要你美國d軟件,唔使限制出口
咁老尾應該懲罰中國, 唔用中國d稀土先係

引用:
原帖由 dooropener 於 2022-8-4 15:45 發表
美國又有新招

限制出口就可以阻止咩??

引用:
原帖由 K2020 於 2022-8-4 14:50 發表
當年班鬼佬阻止中國參加任何太空計劃,拒絕跟中國共研太空科技,依家中國既太空成就係點就唔駛講了。都係比爾蓋慈講得岩,唔好迫中國,佢好大可能超越你。
係老尾阻止中國參加太空計劃

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2022-8-4 16:06 發表
限制出口可以就阻止??
當然不可能

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]