• 瀏覽: 25,115
  • 回覆: 83
  • 追帖: 1
+5
澳門新冠疫情緩和,今日(3日)傍晚6時起入境珠海恢復免隔離通關。適逢惡劣天氣多地有雨,氣象局更在晚上發出黃色暴雨警告信號,但仍不阻內地居民及傭工歸家心切,大批通關人士下午已提前在青茂口岸排隊、等候離境,口岸當局更需安排警員到場維持秩序。

由於拱北口岸舊廳封閉進行消防改造,新廳須延遲投入使用,導致大批過境人士前往青茂口岸。治安警傍晚6時表示,青茂口岸等候通關的人流較多,呼籲通關人士前往港珠澳大橋口岸或橫琴口岸,避開人潮高峰。局方亦將因應實際情況實施人潮管制或分流措施。

另適逢多地突逢驟雨,不少通關人士在青茂口岸外冒雨輪候,情況狼狽,現場警務人員陸續增設圍欄維持秩序。有內地居民表示,對恢復免隔離通關心情激動,希望可儘快回珠海見家人;亦有傭工表示想回家好好休息。

去玩嘅又有,歸家嘅又有,做生意嘅又有,真羨慕

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20220803/bkn-20220803212006294-0803_00822_001.html

超哥,羅湖幾時排隊過關

澳門珠海, 已經係一家.

引用:
原帖由 Henrywu18 於 2022-8-4 09:19 發表
超哥,羅湖幾時排隊過關
佢話你可以去機場排嘅

引用:
原帖由 鼠貓 於 2022-8-4 09:23 發表

佢話你可以去機場排嘅
原來"一路向西"

澳門真係越來越好

香港那些共存L之前不是笑澳門冇可能清零嗎?! 現在人哋又社區清零來恢復中澳兩地免隔離通關, 共存L又潛水
這幾年的疫情, 香港一次又一次給澳門比下去, 香港官員一句話做不到就乜都唔使做, 這樣做官真輕鬆
甚麼民有所呼, 佢有所應, 甚麼迎難而上, 只是口號, 叫咗當做咗

引用:
原帖由 好逸惡勞 於 2022-8-4 09:45 發表
澳門真係越來越好
賭場執晒時
睇吓澳門人食咩

引用:
原帖由 最強大腦沙維 於 2022-8-4 10:03 發表

賭場執晒時
睇吓澳門人食咩
關注

引用:
原帖由 佢係乜水 於 2022-8-4 09:52 發表
香港那些共存L之前不是笑澳門冇可能清零嗎?! 現在人哋又社區清零來恢復中澳兩地免隔離通關, 共存L又潛水
這幾年的疫情, 香港一次又一次給澳門比下去, 香港官員一句話做不到就乜都唔使做, 這樣做官真輕鬆
甚麼民有所呼, 佢有所應, 甚麼迎難而上, 只是口號, 叫咗當做咗
共存L即刻轉講,睇下佢幾時再有確診,佢哋永遠冇得輸

引用:
原帖由 Henrywu18 於 2022-8-4 09:19 發表
超哥,羅湖幾時排隊過關
澳門有封城全檢wor..........

澳門併入珠海
連關都可以取消

引用:
原帖由 最強大腦沙維 於 2022-8-4 10:03 發表

賭場執晒時
睇吓澳門人食咩
老何果d應該一早+平買晒地......
係新黎班外資大鑊d

引用:
原帖由 mowind 於 2022-8-4 10:28 發表
澳門併入珠海
連關都可以取消
唔抵得澳門做到通關呢

引用:
原帖由 鼠貓 於 2022-8-4 10:38 發表

唔抵得澳門做到通關呢
通關有幾難
即係班港官廢

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]