• 瀏覽: 10,419
  • 回覆: 71
+2

美國眾議院院長佩洛西(Nancy Pelosi,又譯作佩羅西、裴洛西或波洛西)昨晚(2日)乘坐C-40C專機(呼號SPAR19)從吉隆坡前往台北,今晨(3日)會晤台灣總統蔡英文,兩岸及中美關係升溫。台灣藝人、組合S.H.E.成員田馥甄(Hebe)昨日在微博上載1張食意粉的相片,被解讀成支持佩洛西及「台獨」,遭到內地網民「出征」聲討,只能急急刪相平息事件。

大陸都唔小法拉利,林寶堅尼,係咪要拎出黎

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/熱爆話題/799708/佩洛西訪台丨田馥甄hebe食意粉遭微博網民出征-2原因被指撐台獨

食個意粉, 台灣網軍綠綠們又玻璃心碎一地了

個碟唔係意粉, 係雲吞撈粗面, 不過d面又真係粗左d難怪人地誤會

痴線,真係乜都拎得出黎講

佢就食意粉,網友們就食花生睇佢被出征

引用:
原帖由 佑..左..佑 於 2022-8-4 09:03 發表
1450蛙網軍有乜做唔出, 唔鍾意佢搵大陸錢, 就帶風向㗎啦。

小黃絲最多小動作, 不可不備, 應指出時就要指出, 佢如果覺得係無問題既就唔會收返

邊個KOL食意粉我屌佢台獨先

OMG 

引用:
原帖由 貴姓黃生 於 2022-8-4 08:36 發表

美國眾議院院長佩洛西(Nancy Pelosi,又譯作佩羅西、裴洛西或波洛西)昨晚(2日)乘坐C-40C專機(呼號SPAR19 ...
我想問好耐,點解01成日都出呢句野?其實其他外國人都有幾個譯名,又唔見佢地講?

“””又譯作佩羅西、裴洛西或波洛西)”””

引用:
原帖由 貴姓黃生 於 2022-8-4 08:36 發表

美國眾議院院長佩洛西(Nancy Pelosi,又譯作佩羅西、裴洛西或波洛西)昨晚(2日)乘坐C-40C專機(呼號SPAR19 ...
我尋日都有睇呢幅相,我都睇唔出有乜問題,有無高人可以解釋一下?

食意粉都唔得?
1450勁

真係睇唔出張相點解讀成台獨?
其實好多台灣狗成日扮內地人出文批鬥同帶風向,真係好衰格。

引用:
原帖由 佑..左..佑 於 2022-8-4 09:03 發表
但佢為何要急刪Post,如果唔覺有問題,為何要刪除!

引用:
原帖由 鑊鑊甘 於 2022-8-4 09:07 發表

1450蛙網軍有乜做唔出, 唔鍾意佢搵大陸錢, 就帶風向㗎啦。
唔係呀,今次係講內地網民喎

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]