• 瀏覽: 11,775
  • 回覆: 78
食環根本就係腦筋僵硬化.

提示: 違規內容已被屏蔽
請特首晚上去巡視街市,保證該街市立即老鼠曱甴統統絕跡

引用:
原帖由 jumboleung 於 2022-8-4 08:42 發表

如果有關官員,真係有深思熟慮。就會知道老鼠藥係毒藥!佢哋就唔會仍然繼續安排d人,周圍放啦!過咗一段時間仍然每人清潔。

而家雨水天,落咗大雨之後,嗰啲老鼠藥會隨著雨水去泥土,又或者去雨水渠流出大海。好大可能影響其他生態環境。

自家製捕鼠器比較穩陣,又唔會對附近生態環境有影響。

引用:
原帖由 billyfung11 於 2022-8-4 08:43 發表

有無事實基礎證明你既說法?
有無時間,地點,人物
相或者片
係咪個別事件?
無既話可能要轉介國安
跟進你既言論有否違返國安法
你去每一區嘅街市睇下,自然心裏有數。

引用:
原帖由 simonfdf 於 2022-8-4 08:43 發表
幾錢先?
一個舊嘅膠桶,一啲保鮮紙,執兩條爛木。整啲老鼠鍾意食嘅飼料,就係咁簡單!

其實簡單老鼠膠已能捉大把

引用:
原帖由 triumphal_ark 於 2022-8-4 08:47 發表
市民欠衛生意識惹鼠患反轟政府未能杜絕鼠患
呢一個係其中一個原因。

食環食C啦

引用:
原帖由 007star 於 2022-8-4 08:50 發表
no improvement
有關部門搞咗咁耐,亦洗咗咁多錢。但係啲老鼠仍然係咁多,(因為老鼠嘅繁殖力好強),成效都唔見到好多。有關方面真係要檢討一下,仍有改善嘅空間。

引用:
原帖由 banjo. 於 2022-8-4 09:12 發表
食環根本就係腦筋僵硬化.
希望有關方面,真係要諗諗計,改善一下點樣滅絕啲老鼠。

議員、政黨 同 審計署,又可以明正言順咁鋤食環一鑊金架喇,捕鼠組可以摺埋,外判比人真係可以慳唔少!

香港老鼠關註組表示強烈不滿。。。。是人類入侵動物的地盤,縮窄老鼠的生存空間。環保組織籲:應留有足夠地方佢動物。。。

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 jumboleung 於 2022-8-4 08:07 發表
本港鼠患嚴重,尤以九龍城區的公共屋邨鼠患最為人詬病,本報早前踢爆愛民邨有如「愛鼠邨」,九龍城區議會決定主動出擊,聯同當區民政事務處推出滅鼠試驗計劃,引入外國新式捕鼠裝置,分別在愛民邨、紅磡邨及九龍城部分地點試行,實測證明新型捕鼠器有效,結果一周內捉到7隻老鼠,其中一個捉到4隻。

轉載;

九龍城區議員楊永杰表示,新型捕鼠器是一個兩層膠箱,首先在箱內注入溶液,其後於蓋頂及箱子背面6個托盤放置瓜子 ...
點解冇人爲老鼠討回應有嘅權利呢?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]