• 瀏覽: 5,608
  • 回覆: 37

珠澳聯防聯控工作組宣布,傍晚6時起恢復由澳門入境珠海的免隔離通關。由澳門前往珠海的人士,須持有24小時內新冠核酸檢測陰性證明,入境後要「3日2檢」,期間不乘坐公共交通工具、不聚集、不聚餐。

澳門連續一個多星期社區零確診,昨日終止「即時預防狀態」,進入為期6天的「穩定期」,公共部門恢復正常運作,食肆可恢復堂食,美容院、健身室、酒吧、戲院等場所可恢復營業。

香港學野啦,成日話同內地傾,擺在眼前的條件就係動態清零及防外。
香港盧生仲話免檢通關在短期內沒有可能,澳門都冇可能,但澳門能免隔離通關呢。

新聞來源連結:
https://www.881903.com/news2/local/2451097/澳門入境珠海傍晚恢復免隔離通關

引用:
原帖由 鼠貓 於 2022-8-3 17:14 發表

珠澳聯防聯控工作組宣布,傍晚6時起恢復由澳門入境珠海的免隔離通關。由澳門前往珠海的人士,須持有24小時內新冠核酸檢測陰性證明,入境後要「3日2檢」,期間不乘坐公共交通工具、不聚集、不聚餐。

完美示範點可以同大陸通關....
只係香港有班黃人一直唔想通

紅黃碼香港係搞就快快趣趣推啦

引用:
原帖由 kid_a 於 2022-8-3 17:16 發表

完美示範點可以同大陸通關....
只係香港有班黃人一直唔想通
澳門都減外國隔離日數,都一樣通關
其實澳門能斷傳播鏈和本地社區冇感染

短痛換唻久安, 睇到人地都爽, 香港就學不到

引用:
原帖由 ic310 於 2022-8-3 17:18 發表
紅黃碼香港係搞就快快趣趣推啦
香港社會傳播鏈多到數唔到,推都冇用

引用:
原帖由 鼠貓 於 2022-8-3 17:22 發表

香港人你叫佢報確診都唔制呀..阻住佢呀, 煩呀..
咁咪不停爆囉...
政府唔一早行紅黃藍碼. 只會愈難阻止&控制傳播
呢D大陸一早知要點做...
香港不嬲無皇管咪係咁差囉.

引用:
原帖由 touya08 於 2022-8-3 17:22 發表
短痛換唻久安, 睇到人地都爽, 香港就學不到
香港崇洋,通洋係首要

証明香港啲狗官全部都係廢物

引用:
原帖由 鼠貓 於 2022/8/3 17:22 發表

事實上,香港做唔到吖嘛

賀特首好波!
應變快,成功阻止一次大爆發,保障生命

引用:
原帖由 acc1368 於 2022-8-3 17:49 發表

事實上,香港做唔到吖嘛
香港太自私,乜都唔想做就想得到通內關

啲共存L成日話冇可能清零,點解澳門又做得到?

引用:
原帖由 keigohgoh 於 2022-8-3 18:01 發表
啲共存L成日話冇可能清零,點解澳門又做得到?
共存L話清零都冇得通關,無耐通外關,但一點都冇反醒自身問題

跟足大6就一定

主題標籤 #確診
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]