• 瀏覽: 9,704
  • 回覆: 53
+4
美國眾議院議長佩洛西(Nancy Pelosi,又譯作佩羅西、裴洛西或波洛西)8月2日晚上乘坐C-40C專機(呼號SPAR19)抵達台灣。據多個台媒報道,佩洛西將

佩洛西抵台後,新華社報道,解放軍將於8月4日12時至7日12時,在多個海域和空域,進行重要軍事演訓行動,並組織實彈射擊。台媒指,演習範圍相當大,被外界視為海空封鎖台灣長達三天。

台灣交通部長王國材今(3日)上午緊急找來民航局、航港局等相關單位會商,擬定應變方案,評估是否要更改航路、高度引導航班安全降落等,好讓航班順利運作。

他表示,空運正在與日本、菲律賓協調替代航路,定案將盡速公布。至於海運部份,他指出,因海運因無固定航線,只要避開演訓區即可,交通部航港局已於今(3)日已發布航船布告,警示周邊海域船舶避開演訓區域。

據了解,解放軍軍演雖會影響部分航路,但仍可透過更改航路和高度引導航班安全降落,但會導致航班時間拉長;海運部分,由於航運路線較空運自由,只要船隻避開不告範圍即可,應不至於有影響。

小粉紅唔好打晒飛機話封鎖台灣
人地仲係自出自入
只係要兜路麻煩小小

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/即時中國/799632/佩洛西訪台-解放軍圍台海軍演-台交通部-與日菲協調替代航路

就係日本/菲律賓唔想去呆灣. 先搞到美國要自己去.
之前, 已經搵到去立陶宛.

自找麻煩囉,無嘢嘎

引用:
原帖由 paoon 於 2022-8-3 15:50 發表
美國眾議院議長佩洛西(Nancy Pelosi,又譯作佩羅西、裴洛西或波洛西)8月2日晚上乘坐C-40C專機(呼號SPAR19)抵達台灣。據多個台媒報道,佩洛西將

...
有show軍演時間表,冇封鎖哂

引用:

...
溫水煮青蛙,冇事嘅

著住條底褲話自己好x 硬,點知阿婆一除,太監來

2/8以後呆蛙無咗制海權同制空權, 無得吱聲

引用:

...
下次會畫大啲嘅啦,不過可能留個窿仔俾你行嘅。
好似有啲圍欄有個窿畀啲狗捐噉囉

台灣其實接左個瘟神, ... 佢地仲以為有好處

引用:
原帖由 遮打哥 於 2022-8-3 16:12 發表
軍演即係軍事攻擊台灣,外國有權作出制裁,收手啦,解x軍唔好再連累國家!
今次係對家做得太盡,美日韓三國都冇聲出。
就好似美軍殺咗蘇萊曼尼咁樣,之後伊朗連續兩次用導彈轟炸美國係伊拉克嘅設施,又擊落一架美國大型無人機,美軍都冇聲出。
美國已經將啲香腸切曬,就係咁被動。
而家輪到中國切香腸。

引用:
原帖由 touya08 於 2022-8-3 16:09 發表
2/8以後呆蛙無咗制海權同制空權, 無得吱聲
條底褲比中國除埋

引用:
軍演即係軍事攻擊台灣,外國有權作出制裁,收手啦,解x軍唔好再連累國家!
呀婆比位中國入國際無人敢出聲

引用:
原帖由 Coke_duo 於 2022-8-3 16:14 發表
台灣其實接左個瘟神, ... 佢地仲以為有好處
你估台灣唔知呢個阿婆等於黑色會過年盆桔咩,但佢又敢唔接?佢接唔接都死,根本就俾老尾過一幢嚟打擊中國

其實真心唔明有哂烏克蘭做板,台灣,甚至乎日本,硬係鐘意做人哋個condom。我諗中共點就算衰,都未至於咁!

引用:
吾燃係哇,甘嘅說話都講得出?軍演即系攻擊?笑死人咩

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]