• 瀏覽: 5,495
  • 回覆: 35
香港特區政府及行政長官李家超發表聲明,堅決反對並強烈譴責美國眾議院議長佩洛西竄訪台灣,批評是公然挑釁一個中國原則的行為,李家超說,會全力支持和配合中央採取的一切必要措施,堅決捍衞國家主權和領土完整。 各政策局及司局長亦分別發文譴責,美方政客橫蠻無理的霸凌行徑嚴重違反國際準則,同時粗暴地干涉中國內政。

照足北京政府做法及口徑。

新聞來源連結:
https://news.rthk.hk/rthk/ch/component/k2/1660669-20220803.htm?spTabChangeable=0

唔好喧賓奪主
國家層面事務
特區最好出少句聲

話時話,國防外交唔係中央負責咩?唔按規定辦事既話,呢個講1句,果個又講1句,過氣腦腫又講1句,班傻西小粉紅又講n句,唔係只會削弱中央權威咩??莫名其妙

比卡超貴為狗奴才 點都要做下樣比主人同小粉紅睇

引用:
原帖由 paulchen 於 2022-8-3 12:42 發表
唔好喧賓奪主
國家層面事務
特區最好出少句聲
理論上係, 但都要向北京展示 忠誠。

引用:
原帖由 習總囊囊 於 2022-8-3 12:44 發表
話時話,國防外交唔係中央負責咩?唔按規定辦事既話,呢個講1句,果個又講1句,過氣腦腫又講1句,班傻西小粉紅又講n句,唔係只會削弱中央權威咩??莫名其妙
可能比卡超腦袋入水都唔知就衝出嚟放屁

引用:
原帖由 習總囊囊 於 2022-8-3 12:44 發表
理論上係, 但都要向北京展示 忠誠。

你全家都宣誓效忠英女王,你做左取消宣誓手續未啊。

事件只會令那些之前曾經協助過拜登上位的國內人和組織😌😌稍後處理時~將成為全民追G的目標

國內已片地鋪滿特朗譜的貼文了😁誰是偽好人是真壞人自有公論

香港禁止台灣毒品供港

會配合呀爺餓台政策嗎

冇大冇細,吾識政治狗衝出泥柒

ok 喎,呢個係做官態度,香港系獨立行政區, 話你就話你,駛擇日.

引用:
原帖由 半夏善良的黑頭 於 2022-8-3 13:01 發表
會配合呀爺餓台政策嗎
香港係自由港, 難d。
上次大陸禁袋鼠d龍蝦, 香港都照樣入口走C返大陸賣。

好快古巴代表超過 70 個國家喺聯大會議譴責佩洛茜訪台

主題標籤 #李家超
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]