• 瀏覽: 38,543
  • 回覆: 55
盧表示,「黃碼」只適用由海外及台灣抵港人士,相關人士離開檢疫酒店後,需於指定期間維持醫學觀察,包括或要隔日接受核酸檢測,亦不能進行高風險活動或進出會除口罩處所例如食肆,同時不可出入醫院與院舍,但可以上班上學。他指出,港府仍堅持外防輸入,改動入境旅客的檢疫日數,並非躺平或放鬆,而是香港作為內地連通國際的橋樑,不應與內地和國際連通對立。

希望這措施只是過渡期措施,並最遲於今年十一月取消。

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20220803/bkn-20220803081902784-0803_00822_001.html

如果黃碼能上班上學,是好的安排;3日酒店隔離+4日黃碼,我可以接受

攪多啲⋯第時坐耐啲 

又做戲俾丫爺睇
好心 開左國際關先好過,大陸關咪由佢封囉. 丫爺自己要清0咪由佢自己清飽佢.

引用:
原帖由 我最愛柏寶 於 2022-8-3 12:20 發表
又做戲俾丫爺睇
好心 開左國際關先好過,大陸關咪由佢封囉. 丫爺自己要清0咪由佢自己清飽佢.
係呀,起碼通一頭,全世界都通了

那請問甚麼時候取消疫苗通行證?如果是因為擔心本人需要急救令醫療系統崩潰,請為我準備一個屍袋便夠,我不需要政府假裝好心,但請不要剝奪我的人權.

引用:
原帖由 我最愛柏寶 於 2022-8-3 12:20 發表
又做戲俾丫爺睇
亞爺指示香港做

下半年應該係轉變期, 關鍵時刻

引用:
原帖由 獅子男 於 2022-8-3 10:27 發表
盧表示,「黃碼」只適用由海外及台灣抵港人士,相關人士離開檢疫酒店後,需於指定期間維持醫學觀察,包括或要隔日接受核酸檢測,亦不能進行高風險活動或進出會除口罩處所例如食肆,同時不可出入醫院與院舍,但可以上班上學。他指出,港府仍堅持外防輸入,改動入境旅客的檢疫日數,並非躺平或放鬆,而是香港作為內地連通國際的橋樑,不應與內地和國際連通對立。

希望做完這些基礎性事務之後,政府來個閃電戰,三下五落二徹底清除病毒,恢復與內地免檢疫通關。

引用:
原帖由 明亮的晨星二 於 2022-8-3 10:48 發表
如果黃碼能上班上學,是好的安排;3日酒店隔離+4日黃碼,我可以接受
你是誰?要你接受?返屋企啦!

引用:

最終攪到無外國人來港

最終可樓價大跌了。

引用:

我相信. 當無疫情後. 全香港人連安心都唔想裝的.

仲有黃碼緊要過紅碼...紅碼都病緊啦...禁晒足啦..
反而仲有播毒風險既係黃碼人仕...

我要無碼😂

主題標籤 #紅黃碼
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]