• 瀏覽: 4,706
  • 回覆: 14
+2
2022-08-02 23:17·中國人民解放軍東部戰區官方賬號

#東部戰區將開展系列聯合軍事行動#
【東部戰區將在台島周邊開展一系列聯合軍事行動】東部戰區新聞發言人施毅陸軍大校表示,8月2日晚開始,中國人民解放軍東部戰區將在台島周邊開展一系列聯合軍事行動,在台島北部、西南、東南海空域進行聯合海空演訓,在台灣海峽進行遠程火力實彈射擊,在台島東部海域組織常導火力試射。此次行動,是針對美近期在台灣問題上消極舉動重大升級採取的嚴正震懾,是對“台獨”勢力謀“獨”行徑的嚴重警告。

https://www.toutiao.com/w/1740063051298829

左右開弓

唔好打飛機啦,根本唔敢開戰

關門打狗

引用:
原帖由 pqmboss 於 2022-8-3 01:31 發表
唔好打飛機啦,根本唔敢開戰
臺灣嗰邊講過,解放軍入到24NM就開火。睇下到時會唔會開火啦。

引用:
原帖由 starr 於 2022-8-3 01:09 發表
2022-08-02 23:17·中國人民解放軍東部戰區官方賬號

#東部戰區將開展系列聯合軍事行動#
【東部戰區將在台島周邊開展一系列聯合軍事行動】東部戰區新聞發言人施毅陸軍大校表示,8月2日晚開始,中國人民解放軍東部戰區將在台島周邊開展一系列聯合軍事行動,在台島北部、西南、東南海空域進行聯合海空演訓,在台灣海峽進行遠程火力實彈射擊,在台島東部海域組織常導火力試射。此次行動,是針對美近期在 ...
左右開shows? TV shows and 齋 talking are useless.

引用:
原帖由 泛民之星陳盲刎 於 2022-8-3 03:12 發表

臺灣嗰邊講過,解放軍入到24NM就開火。睇下到時會唔會開火啦。

你敢入先算啦

這樣做不是更丟人嗎?

人家西西行緊夜市,食緊蚵仔煎了

唔好指望中國會做任何行動。高層家人全在外國,個人利益大於國家尊嚴。

你等中國。不如等朝鮮打首爾,俄羅斯打波蘭既時間仲快。依我看來,最快2060年武統

納稅人啲錢就咁射落海

引用:
原帖由 Sun021212 於 2022-8-3 11:07 發表
唔好指望中國會做任何行動。高層家人全在外國,個人利益大於國家尊嚴。
仲有大把錢財系外國

Waste money ⋯⋯納稅人嘅錢

引用:
原帖由 泛民之星陳盲刎 於 2022-8-3 03:12 發表

到而家為止, 今次大陸有著數.
Pelosi 去台灣本身係改變現狀. 大陸可能都想改變現狀好耐, 而家有個好機會.
如果大陸完成泥次演習, 就可以下個月再來. 台灣收晤收都差晤多.
再晤會有中線尼回事.

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]