• 瀏覽: 110,955
  • 回覆: 700
+17
引用:
原帖由 afternoon 於 2022-8-5 12:32 發表

寸土必爭係要收回一個繁榮嘅香港,而唔係破爛的廢墟

香港係一定要收回,但不急在一時,亦不必要用戰爭的方式。等97年先收回香港從大局出發對國家有利,英國亦都接受,情理法都兼顧,呢啲先係大國處事之道。
寸土必爭還要等48年,寸土必爭係要收回一個被英國搞得繁榮嘅香港?

中共為了要佔英國的著數,忍受國土被佔領48年,這是國家恥辱,要寫入歷史的!

引用:
原帖由 mancheonghoho 於 2022-8-5 12:53 發表

寸土必爭還要等48年,寸土必爭係要收回一個被英國搞得繁榮嘅香港?

中共為了要佔英國的著數,忍受國土被佔領48年,這是國家恥辱,要寫入歷史的!
你扭曲事實再講多幾次就會變成真???.........被英國搞得繁榮嘅香港???中共為了要佔英國的著數???忍受國土被佔領???

你真的不能理解中文嗎???......不停重複謊言就會變成真???

如果你係華人就真係恥辱!!!

引用:
原帖由 mancheonghoho 於 2022-8-5 12:53 發表

中共唔係1949年收回香港,換取左英國成為第一個承認了北京政府的西方國家,中國亦都按照租約1997年收回香港。

用談判方式爭取對國家最有利的方式收回香港,國家領導人的高瞻遠矚實際得到國際的尊重,你嘅諗法太過頭腦簡單了

真係笑L死我.......哩個飛機post.......黃L原地排卯....

引用:
原帖由 元勝 於 2022-8-5 13:02 發表

你扭曲事實再講多幾次就會變成真???.........被英國搞得繁榮嘅香港???中共為了要佔英國的著數???忍受國土被佔領???

你真的不能理解中文嗎???......不停重複謊言就會變成真???

如果你係華人就真係恥辱!!!
英國佔領下,香港變得繁榮是事實,

中共國土被英國佔領48年是事實,中共強調寸土必爭,為何要等48年?
請你解釋有何扭曲事實!

真係有自閉症.......活於同溫層嘅手Joke....快D入來打飛機啦....

引用:
原帖由 afternoon 於 2022-8-5 13:04 發表

中共唔係1949年收回香港,換取左英國成為第一個承認了北京政府的西方國家,中國亦都按照租約1997年收回香港。

用談判方式爭取對國家最有利的方式收回香港,國家領導人的高瞻遠矚實際得到國際的尊重,你嘅諗法太過頭腦簡單了
中共既然不承認不平等條約,為何要按照租約1997年才收回香港?那是自打咀巴!

中共以出租國土來換取英國成為第一個承認了北京政府的西方國家,
以國土換取外國承認,這種卑弓屈膝行為,堂堂大國怎能如此賣國,是國恥!

忍受外國佔領國土48年,竟是高瞻遠矚,中國人不吃這一套!

引用:
原帖由 mancheonghoho 於 2022-8-5 13:11 發表

中共既然不承認不平等條約,為何要按照租約1997年才收回香港?那是自打咀巴!

中共以出租國土來換取英國成為第一個承認了北京政府的西方國家,
以國土換取承認,這種卑弓屈膝行為,堂堂大國怎能如此賣國,是國恥!

"中共既然不承認不平等條約,為何要按照租約1997年才收回香港?"

那只是託管。跟1974年澳門情況1樣, 北京要求澳葡政府繼續管治直至另行通知。

引用:
原帖由 mancheonghoho 於 2022-8-5 13:11 發表

以國土換取外國承認,這種卑弓屈膝行為,堂堂大國怎能如此賣國,是國恥!

國際關係始終係利益行先,中英雙方都比足面對方,就算美國咁強都唔會一味靠打,會顧及長遠關係同實際情況

盲反一味靠衝動成不了大事

引用:
原帖由 慾致號2 於 2022-8-5 13:15 發表

"中共既然不承認不平等條約,為何要按照租約1997年才收回香港?"

那只是託管。跟1974年澳門情況1樣, 北京要求澳葡政府繼續管治直至另行通知。
中共那麼強大,有骨氣,自力更生,竟然要把國土交外國託管,看扁我們中共嗎?這是國恥啊!

引用:
原帖由 mancheonghoho 於 2022-8-5 13:05 發表

英國佔領下,香港變得繁榮是事實,

中共國土被英國佔領48年是事實,中共強調寸土必爭,為何要等48年?
請你解釋有何扭曲事實!
英國租借下,香港變得繁榮是事實! 但原因不是由於英國租借....而是由於香港地理位置位於大陸南大門......

一直被英國佬洗腦而自以為是....高人一等的香港人.....憑借背靠祖國之利....用左手來右手去的轉口貿易...而變得繁榮!!!

中華人民共和國依法於1997年收回香港!!!中華人民共和國亦從來不承認香港是殖民地!!!

請你指出我那裡扭曲事實!....

引用:
原帖由 afternoon 於 2022-8-5 13:18 發表

國際關係始終係利益行先,中英雙方都比足面對方,就算美國咁強都唔會一味靠打,會顧及長遠關係,盲反總是很傻很天真
寸土必爭是不能討價還價的,國土才是國家最大利益,國家立即收回國土絕不能等48年!
國土被外國佔領是要寫入歷史的國恥啊,怎能忍受!

引用:
原帖由 mancheonghoho 於 2022-8-5 13:18 發表

中共那麼強大,有骨氣,自力更生,竟然要把國土交外國託管,看扁我們中共嗎?這是國恥啊!
點解你會用"我們中共"???........你依+奶共嗎???

引用:
原帖由 mancheonghoho 於 2022-8-5 13:18 發表

中共建國時就係認識到自身不足,避免不必要的衝突,先至可以慢慢讓國家強大起來,你咁講只反映你唔識歷史同太過離地

引用:
原帖由 mancheonghoho 於 2022-8-5 13:21 發表

寸土必爭是不能討價還價的,國土才是國家最大利益,國家立即收回國土絕不能等48年!
國土被外國佔領是要寫入歷史的國恥啊,怎能忍受!
你究竟係唔係智障架???.....咪講咗係租借囉.....

依+租約到期......唔鐘意再租比你英國佬.....咪叫你走囉............不能理解嗎?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]