• 瀏覽: 110,960
  • 回覆: 700
+17
【星島日報報道】早前有新版公民與社會發展科教科書聲稱香港非英國「殖民地」,引起爭議。教育局今日發表文章闡述立場。教育局文...

港府繼續唔承認歷史

唔叫殖民地,咁咪叫租借lor

新聞來源連結:
https://hk.news.yahoo.com/教育局-香港回歸前並非殖民地-中國-直擁有香港主權-101816362.html

以事論事,九七前中國對香港沒有主權,這是事實

中國只是「不承認」與列強簽訂的不平等條約

只要唔承認,就冇發生過,邏輯ok喎,唔係日本仔點會咁串話冇南京大屠殺呢,唔承認就ok。不過做賊果d真係慘,冇得用呢個邏輯上法庭辯駁,只有國家級先可以咁講。不過咁,中國話不承認英國對中國的不平等條約,但就承認俄國對中國的不平等條約,東北領土的損失在鴉戰爭之後,但又可以當冇野,所以無謂同中國講邏輯,你聽完笑下就算好了,但用黎教學生就

怪不得個個要移英,仔女聽得多會變弱智

"英國只係殖民管治香港 香港無比人殖民"
正常人聽到依句都會問一個問題 教育局班友係咪思覺失調?
香港如果無比人殖民 做咩要簽割讓條款?

如果說中國一直擁有香港的主權,英國是非法強行割佔、租借及對香港實行殖民管治,

那中國歷史上要加上一筆中共國土被英國佔領幾十年的國恥,清朝的恥辱變成中共恥辱了,

中共幾十年來沒有主動奪回國土,中共寸土必爭的口號成笑話,這是多難看的恥辱!

我不明白,中共從來以沒有被外國侵佔國土為榮,中共沒人想到這恥辱會加在中共歷史上嗎?

歷史就係歷史,唔好學日本咁進入🤦🏿‍♂️

依家先至咁講,九七前又唔夠膽咁講。

引用:
原帖由 dylan_l 於 2022-8-2 21:49 發表
【星島日報報道】早前有新版公民與社會發展科教科書聲稱香港非英國「殖民地」,引起爭議。教育局今日發表文章闡述立場。教育局文...

港府繼續唔承認歷史

唔叫殖民地,咁咪叫租借lor

新聞來源連結:
https://hk.news.yahoo.com/教育局-香港回歸前並非殖民地-中國-直擁有香港主權-101816362.html
佢話民國政府冇承認,清政府承認但而家就老吹話非法。

係個陣時簽咗文件就合法啦!點非法呀?

阿拉斯加係美國佬買番黎,簽咗文件,咁又非法買番黎?

香港唔係殖民地只有一個原因,就係英國自知唔夠大陸打,無能力唔還。洗乜甘多廢話

引用:
原帖由 Acctmad 於 2022-8-3 03:25 發表
依家先至咁講,九七前又唔夠膽咁講。
當人白痴架咩

真係想教育局解釋一下何謂殖民地呢?回歸後一個二個變晒弱智?大陸話唔係就唔係,指鹿為馬!

合理咁講,租番來中方有主權,割讓左就無主權。睇合約點寫就是!

主題標籤 #教育局
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]