• 瀏覽: 111,000
  • 回覆: 700
+17
哇,強烈要求以前既中學會考,必需重考

引用:
原帖由 7218318964 於 2022-8-6 10:58 發表

幾時推翻?中華民國政府在臺灣。😝
中國大陸係中華人民共和國。擁有中國大陸的政權先可以代表中國!
台灣只是中國一個省,一個地區,唔可以代表全中國

引用:
原帖由 佑..左..佑 於 2022-8-5 16:46 發表
當時就算係不平等你都係簽左,有乜計
再講,當時好似係話割讓,97收得返算好
香港島同九龍半島先係割讓,新界同離島係租借99年,到1997年要還嘅

引用:
原帖由 慾致號2 於 2022-8-7 20:55 發表

"沒有從前蘇聯老大哥那裏討回一寸過去的失土"

呢點錯!
中國已收回銀龍島及 3份之1 黑瞎子島。
你知吾知兩個島有幾大?
我佔你成個農場,你嘈我俾返兩塊階磚你,你就同你D人民講,我幾叻,爭返兩塊階磗

引用:
原帖由 dylan_l 於 2022-8-2 21:49 發表
【星島日報報道】早前有新版公民與社會發展科教科書聲稱香港非英國「殖民地」,引起爭議。教育局今日發表文章闡述立場。教育局文...

港府繼續唔承認歷史

唔叫殖民地,咁咪叫租借lor

新聞來源連結:
https://hk.news.yahoo.com/教育局-香港回歸前並非殖民地-中國-直擁有香港主權-101816362.html
的確係殖民地, 不過係幫中國殖民, 並非殖英國的人民。

引用:
原帖由 golfboy 於 2022-8-8 13:39 發表

你知吾知兩個島有幾大?
我佔你成個農場,你嘈我俾返兩塊階磚你,你就同你D人民講,我幾叻,爭返兩塊階磗
"那裏討回一寸過去的失土"

留意1寸。

引用:
原帖由 當天的好日子 於 2022-8-8 14:15 發表

香港有BNO,英國括號海外護照,不容大陸狡辯
傻啦,你都可以印本馬鞍山海外護照囉,不過香港唔識你啫。

引用:
原帖由 慾致號2 於 2022-8-5 13:15 發表

"中共既然不承認不平等條約,為何要按照租約1997年才收回香港?"

那只是託管。跟1974年澳門情況1樣, 北京要求澳葡政府繼續管治直至另行通知。
中共那麼強大,有骨氣,自力更生,竟然要把國土交外國託管,看扁我們中共嗎?這是國恥啊!

引用:
原帖由 afternoon 於 2022-8-5 15:53 發表

香港彈丸之地無直接威脅,反而可作為對外的窗口。
相反韓國直接影響東北安全,美軍/國軍可能利用朝鮮半島反攻大陸,日軍侵華前車可鑑。

中共係有大戰略眼光,慢慢部處
反華的人都係目光狹窄,睇唔到後面舊肥肉
中共要背負歷史上被英國佔領國土的恥辱啊!中共能守國土,不被外國入侵的榮耀失去了,
如何解釋寸土必爭,等48年都唔爭就是有眼光?被外國佔領48年就是戰略?

中國被英國佔領國土48年而不感恥辱的,是不愛國的漢奸!

引用:
原帖由 慾致號2 於 2022-8-5 14:56 發表

1950年 中共入朝口號好多人都唔知全句, 只知頭4個4字。

「抗美援朝 保家衛國」
美國在半島打朝鮮,都未打入中國就衛國,那英國早就佔領中共的國土,已經佔領了,中共卻無動於衷?

引用:
原帖由 慾致號2 於 2022-8-5 14:50 發表

"中共是自命承繼前政府的所有"

呢點冇讀過, 不過唔多信, 因為中共建政之時起碼無咗 外蒙古+唐奴烏梁海。
如果中共不是稱承繼前政府的所有土地,為何會說台灣是中共的領土,中共從未佔領、管治台灣架,
只有承繼才能解釋,當然是用武力非法承繼。

引用:
原帖由 一個討論者3.0 於 2022-8-5 16:28 發表

而家已經奪回香港了,仲係咩恥辱?一早已經洗雪咗啦
恥辱就是:
中共要背負歷史上被英國佔領國土的恥辱啊!中共失去了能守國土,不被外國入侵的榮耀。
如何解釋寸土必爭,等48年都唔爭就是有眼光?被外國佔領國土48年就是戰略?

中國被英國佔領國土48年而不感恥辱的,是不愛國的漢奸!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]