• 瀏覽: 28,786
  • 回覆: 81
+2
引用:
原帖由 封完再玩過 於 2022-8-2 18:43 發表
老鼠昌竟然話打復必泰會有心肌炎
袁敎授一早有講
打腳避開心基炎

緊急使用?而家有乜撚嘢咁緊急?根本幼童確診個案只係好少。

其實兩隻都冇鬼用

許樹昌表示,嬰幼兒接種科興疫苗,主要是針口痛、微燒、咳、少部人有肚痾及嘔。

佢9 噏呢D副作用已經替主子盡埋最後一口氣........

引用:
原帖由 Henrywu18 於 2022-8-2 19:10 發表
政府今日(2日)批准科興接種年齡由3歲降至6個月,本周四可開打。
政府今日(2日)批准科興疫苗接種年齡由3歲降至6個月,本周四可開打。政府專家顧問、中大呼吸系統科講座教授許樹昌許樹昌表示,嬰幼兒接種科興疫苗,主要是針口痛、微燒、咳、少部人有肚痾及嘔。科興疫苗副作用不多,緊急使用時,不用等保護率數據。
我比我個仔都係打科興, 係第二針時持續低燒幾日..到第三針已經咩反應了.
即係再打都作用不大.

引用:
原帖由 kid_a 於 2022-8-3 12:25 發表

我比我個仔都係打科興, 係第二針時持續低燒幾日..到第三針已經咩反應了.
即係再打都作用不大.
副作用同疫苗完全冇關係 有細到大我打好多疫苗 從來都冇副作用

引用:
原帖由 Henrywu18 於 2022-8-2 19:10 發表
政府今日(2日)批准科興接種年齡由3歲降至6個月,本周四可開打。
政府今日(2日)批准科興疫苗接種年齡由3歲降至6個月,本周四可開打。政府專家顧問、中大呼吸系統科講座教授許樹昌許樹昌表示,嬰幼兒接種科興疫苗,主要是針口痛、微燒、咳、少部人有肚痾及嘔。科興疫苗副作用不多,緊急使用時,不用等保護率數據。
🤔其實有效率數據有冇分類?

即有問題班人或長期病患者 同 健康人士要分開2個做統計…

無理由入埋健康人士個數據之後就話疫苗有效用…話防到重症同死亡…

即健康人士打唔打針都冇事…完全唔受影響…

但果班本身有問題人士或長期病患者,打針同無打針個分別是相差多少?

即如:
6個健康人士+4個長期病患,之後10人打針,
結果得1個長期病患者是重症…
結果同我講疫苗有90%效用?
不是分開只用4個長期病患者數據來講75%效用?

🤔根本果6個健康人士打唔打針都唔會重症….
加埋他們6個數據只係推高左個百分比同效果…

引用:
原帖由 前進可愛的波菜 於 2022-8-3 12:32 發表

無理由入埋健康人士個數據之後就話疫苗有效用…話防到重症同死亡…

但果班本身有問題人士或長期病患者,打針同無打針個分別是相差多少?

即如:
不是分 ...
保護率唔係咁計 根據你個例子
佢係搵20個人 跟住呢隨便揀十個打疫苗 另外十個打安慰劑 跟住張畀20個人分別兩組比較

引用:
原帖由 前進可愛的波菜 於 2022-8-3 12:32 發表

即如:
不是分 ...
🤔最好分開3個統計表…

一個大統計…計晒全部人…

一個是只計果6個健康人士來統計…

一個是只計4個長期病患者來統計…

引用:
原帖由 前進可愛的波菜 於 2022-8-3 12:35 發表

🤔最好分開3個統計表…

一個大統計…計晒全部人…

一個是只計果6個健康人士來統計…

一個是只計4個長期病患者來統計…
計算疫苗保護率嘅方法 幾十年前已經有 唔係因為covid 19 而新發明

你提議嘅方法 有幾千百個科學家已經知道

引用:
原帖由 pbd456 於 2022-8-3 12:28 發表

副作用同疫苗完全冇關係 有細到大我打好多疫苗 從來都冇副作用
個人體質問題. 好多都係過敏反應引起居多.

副作用因人而異
打唔打自己決定

引用:
原帖由 kid_a 於 2022-8-3 12:25 發表

即係再打都作用不大.
我三針科興,都係第二針較想訓覺
有副作用就有效?咩理據
打到有心肌炎証明最有效?

有數據吹大放大
無數據若無其事
尼個就係香港專家抗疫態度

不理邊款疫苗,打咗先

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]