• 瀏覽: 5,550
  • 回覆: 14
我估阿爺應該會制裁美國  

引用:
原帖由 版煮報夢. 於 2022-8-2 09:43 發表
我估阿爺應該會制裁美國  
不需要制裁, 入口商品加價就可以

引用:
原帖由 SamuraiBlack 於 2022-8-2 14:46 發表

不需要制裁, 入口商品加價就可以
我呢個post一出 ,今日英國又話去台灣 沒有出大招 沒有阻嚇力

講到英國,令我諗起舊年發生一件事。當時英國軍艦去到克里米亞、黑海附近地方,畀俄羅斯海軍發砲警告,跟住英國就冇貨賣, 仲要替俄羅斯說謊,話俄方軍艦並冇向英國海軍發炮。

引用:
原帖由 leetong 於 2022-8-2 17:40 發表
講到英國,令我諗起舊年發生一件事。當時英國軍艦去到克里米亞、黑海附近地方,畀俄羅斯海軍發砲警告,跟住英國就冇貨賣, 仲要替俄羅斯說謊,話俄方軍艦並冇向英國海軍發炮。
點解俄咁夠薑而我地阿爺咁細膽

引用:
原帖由 囍餅 於 2022-8-2 17:51 發表

點解俄咁夠薑而我地阿爺咁細膽
你點知老共細膽?
好似係老美細膽啲。如果唔係,點解拜登七月尾之前成日話要見習總。
老美驚乜就真!

引用:
原帖由 leetong 於 2022-8-2 17:59 發表

你點知老共細膽?
好似係老美細膽啲。如果唔係,點解拜登七月尾之前成日話要見習總。
老美驚乜就真!
如果今次畀佩老妖登台成功老共就細膽了

引用:
原帖由 囍餅 於 2022-8-2 18:03 發表

如果今次畀佩老妖登台成功老共就細膽了
控制權喺美軍手上。
如果美軍想同老解打,老妖必定可以去台灣。不過老美可以同時開兩條戰線,有可能咩?

引用:
原帖由 leetong 於 2022-8-2 18:06 發表

控制權喺美軍手上。
如果美軍想同老解打,老妖必定可以去台灣。不過老美可以同時開兩條戰線,有可能咩?
只是中共之前放的狠話現在看來有點說不過去

引用:
原帖由 leetong 於 2022-8-2 18:06 發表

控制權喺美軍手上。
哈哈哈

引用:
原帖由 囍餅 於 2022-8-2 18:09 發表

只是中共之前放的狠話現在看來有點說不過去
老共又好,老美又好。其實大家都想用同一招對付對方,成本低就得啦。
如果呢件事老共出問題,咁老共喺東盟嘅影響力就會煙消雲散。例子有兩個,都係江澤民時代。
第一件係南斯拉夫大使館被炸。
第二件係南海撞軍機。
結果老共都係讓老美。之後嘅南海行為守則就形同廢紙,人人都聽老美指揮,老共當然知道後果啦。 所以我就唔係好明白,你究竟想表達乜嘢囉。
但調轉嚟講,如果老美出問題,老美係歐盟嘅力就蕩然無存。

引用:
原帖由 leetong 於 2022-8-2 18:22 發表

老共又好,老美又好。其實大家都想用同一招對付對方,成本低就得啦。
如果呢件事老共出問題,咁老共喺東盟嘅影響力就會煙消雲散。例子有兩個,都係江澤民時代。
第二件係南海撞軍機。
結果老共都係讓老美。之後嘅南海行為守則就形同廢紙,人人都聽老美指揮,老共當然知道後果啦。 所以我就唔係好明白,你究竟想表達乜嘢囉。
但調轉嚟講,如果老美出問題,老美係歐盟嘅力就蕩然無 ...
我想表達如果今次畀佩老妖登台成功老共就細膽了
各人觀點不同,算把啦

引用:
原帖由 leetong 於 2022-8-2 18:22 發表

第二件係南海撞軍機。
但調轉嚟講,如果老美出問題,老美係歐盟嘅力就蕩然無 ...
可能中共都有佢考量,不應怪責,只係覺得中國人內哄不團結益左美國等外人予取予求,
而美國又專搞詐別國利益,令人唏噓

兩年前就出現過,Donald Trump 任期完結之前,佢都好想搞同樣嘅事情出嚟。結果當時嘅參謀部長親自用熱線打電話通知魏鳳和,老美唔會同老解開戰,希望老解明白。
事後美國議員仲認為參謀部長嘅行為係賣國。
我覺得今次件事好似係老妖自製劇本,自己跳出嚟做嘢咋喎。老美真係全國準備同老共開戰咩?
其實我只係想講:當實力不如人嘅時候,老共點解要強出頭?佢受過教訓當然係知結果啦。今次反而係老美唔清楚有幾大件事喎!
真心問一句:老美究竟準備好未㗎?

其實呢個時刻中國主動搞到美國物價高漲 , 令到美國人民對政府非常不滿  , 推高美國當地物價   等美國人買唔到中國平價物品

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]