• 瀏覽: 8,317
  • 回覆: 59
+3
韓國藝人PSY在7月30日於江原道江陵市舉行演唱會,發生跌死人慘劇,一名蒙古籍男20多歲的工作人員,在拆卸台上頂端的照明燈時,意外由15公尺高處墜

人地即時出道歉慰問.睇到妖tv幾無人性

新聞來源連結:

https://www.hk01.com/即時娛樂/798718/psy韓國演唱會發生慘劇-工作人員卸台時由15公尺高處墜下致死

霍如羿射九日落,矯如群帝驂龍翔。  來如雷霆收震怒,罷如江海凝清光。123
rip

邊度話有出道歉慰問?人地只係話證實消息
再講,咁高出事好明顯無帶SAFE,自己唔做好安全措施,做得呢行命梗係重要過支燈

而咩MI乜春野果隊人,個舞台跟本就rehearsal得唔夠,正常最少SET UP 7日,rehearsal都7日啦
再加上紅館天花板一直長期OVERLOAD,而無人去理

引用:
原帖由 來如雷霆收震怒 於 2022-8-1 12:26 發表
韓國藝人PSY在7月30日於江原道江陵市舉行演唱會,發生跌死人慘劇,一名蒙古籍男20多歲的工作人員,在拆卸台上頂端的照明燈時,意外由15公尺高處墜

PSY:道歉
Viu : 封口禁言

引用:
原帖由 佑..左..佑 於 2022-8-1 13:06 發表
再講,咁高出事好明顯無帶SAFE,自己唔做好安全措施,做得呢行命梗係重要過支燈

而咩MI乜春野果隊人,個舞台跟本就rehearsal得唔夠,正常最少SET UP 7日,rehearsal都7日啦
你點知長期Overload?

引用:
原帖由 佑..左..佑 於 2022-8-1 13:06 發表

香港單野,初步話係綱索斷咗~~

即可能係綱索質量問題,或用錯綱索,或綱索安裝問題
再加埋「2條綱索吊起會郁既大MON」既結構問題

引用:
原帖由 TRITON-BSD 於 2022-8-1 13:20 發表

你點知長期Overload?
家人同我都係做舞台燈聲既
因為埸地會有限定可以吊幾重野上去
咁到開會既時候,一講要幾多LIGHTING幾多鐵幾多AUDIO咪知有冇OVERLOAD囉

引用:
原帖由 launch_date 於 2022-8-1 13:23 發表

正常吊LED係會用BLOCK去吊上去而唔係單單用SAFE,佢今次斷左果條應該係攬BLOCK同LED既SAFE

天口㷫

易生意外,
忘:演唱會

引用:
原帖由 launch_date 於 2022-8-1 13:23 發表

網索問題...之後賴中國制做?

RIP

引用:
原帖由 佑..左..佑 於 2022-8-1 13:23 發表

家人同我都係做舞台燈聲既
因為埸地會有限定可以吊幾重野上去
咁到開會既時候,一講要幾多LIGHTING幾多鐵幾多AUDIO咪知有冇OVERLOAD囉
結構上過重電葫蘆會停,睇佢今次跌落黎方式唔似過重,似係打夾仔渣流灘,斷的話個衝力快好多。

引用:
原帖由 佑..左..佑 於 2022-8-1 13:25 發表

正常吊LED係會用BLOCK去吊上去而唔係單單用SAFE,佢今次斷左果條應該係攬BLOCK同LED既SAFE
斷一條綱索,另一條又完全吊唔起個MON
我估佢安全系數超低~~~~

人總會心存僥倖
安全系數指引係10,會有人問,洗唔洗呀
總會有人心存僥倖,覺得3其實都好安全吖,無發生過事吖,
然後2都OK啦.....

然後⋯⋯

引用:
原帖由 TRITON-BSD 於 2022-8-1 13:30 發表

結構上過重電葫蘆會停,睇佢今次跌落黎方式唔似過重,似係打夾仔渣流灘,斷的話個衝力快好多。
今之唔算過重,只不過我係話經常過重姐
同埋其實好難睇得清,因為佢會轉
佢斷一邊,另一邊食左力所以唔算慢,
但我諗極都覺得無咩可能斷BANSET爆塞古
因為隻MON點計都真係唔重

引用:
原帖由 launch_date 於 2022-8-1 13:33 發表

斷一條綱索,另一條又完全吊唔起個MON
我估佢安全系數超低~~~~

人總會心存僥倖
安全系數指引係10,會有人問,洗唔洗呀
總會有人心存僥倖,覺得3其實都好安全吖,無發生過事吖,
然後2都OK啦.....

然後⋯⋯
"人總會心存僥倖"
而家就係好多人做呢行都係咁諗

但用兩條綱索去吊起成隻MON果個設計師就真係無腦

鍵盤翻頁
左右