• 瀏覽: 8,315
  • 回覆: 59
+3
引用:
原帖由 TRITON-BSD 於 2022-8-1 13:45 發表

現在大部份都要鋼芯威也,佢隻mon 600kg 當用兩隻2T 葫蘆吊mon 連蛇仔架,數字上一定夠力,我唯一覺得係夾仔問題,眼孔好多時都係得一邊。
今次大屏幕係要有升降咁可能要用電動葫蘆之類既摩打。

引用:
原帖由 launch_date 於 2022-8-1 13:23 發表

香港單野,初步話係綱索斷咗~~

即可能係綱索質量問題,或用錯綱索,或綱索安裝問題
再加埋「2條綱索吊起會郁既大MON」既結構問題
其實可以排除鋼索質量問題,2條10米以上鐵合金仲要編織結構嘅威也吊600公斤真係冇可能斷,搭過天星小輪都知道埋碼頭個時都係用兩條麻繩去扯架船去泊碼頭,麻繩都受到幾十噸力,2條鋼索吊600公斤會斷?
鋼係鐵合金主要成份係鐵,鐵係元素根本唔存在質量問題,第一個講得出威也質量問題嘅人可能係弱智,但信質量呢個説法嘅人肯定係弱智。

又有意外發生!

12條友到今日仲係被禁言

引用:
原帖由 launch_date 於 2022-8-1 13:23 發表

香港單野,初步話係綱索斷咗~~

即可能係綱索質量問題,或用錯綱索,或綱索安裝問題
再加埋「2條綱索吊起會郁既大MON」既結構問題
有片可以看到是個mon上升時撞到個喇叭, 頂住咗然後監粗扯斷條綱索

引用:
原帖由 織菊妨基 於 2022-8-1 15:17 發表

其實可以排除鋼索質量問題,2條10米以上鐵合金仲要編織結構嘅威也吊600公斤真係冇可能斷,搭過天星小輪都知道埋碼頭個時都係用兩條麻繩去扯架船去泊碼頭,麻繩都受到幾十噸力,2條鋼索吊600公斤會斷?
鋼係鐵合金主要成份係鐵,鐵係元素根本唔存在質量問題,第一個講得出威也質量問題嘅人可能係弱智,但信質量呢個説法嘅人肯定係弱智。
唔係斷,係鬆脫,條威也幾勁都無用啦

蒙古籍?係咪強迫勞動ar

引用:
原帖由 leshui 於 2022-8-1 15:36 發表
陣間又撩返起之前講過嘅。。。
“花姐做監製,我哋好放心”
咪大鑊?!

引用:
原帖由 leshui 於 2022-8-1 15:39 發表

威也質量問題就係斷,簡單編織結構嘅工業產品出現質量問題唔係斷裂就係分解,定你認為鋼索自燃爆炸先係質量問題?鬆脫係操作上嘅問題,而唔係條威也本身出現質量問題喎,我就唔明點解有人可以聯想到質量問題囉?600kg真係質量再差都夠力。

引用:
原帖由 織菊妨基 於 2022-8-1 15:50 發表

威也質量問題就係斷,簡單編織結構嘅工業產品出現質量問題唔係斷裂就係分解,定你認為鋼索自燃爆炸先係質量問題?鬆脫係操作上嘅問題,而唔係條威也本身出現質量問題喎,我就唔明點解有人可以聯想到質量問題囉?600kg真係質量再差都夠力。
咁威也個夾都係威也組合既一部份,專家都分析過可能係夾鬆左

引用:
原帖由 leshui 於 2022-8-1 15:56 發表

咁威也個夾都係威也組合既一部份,專家都分析過可能係夾鬆左
個夾都係金屬夾,好似係螺絲結構,只會係上得唔夠夾或者上唔實。

引用:
原帖由 leshui 於 2022-8-1 15:36 發表

附件

-bLf3YJ87GgGs4QegydGez8rj5DD_5dc.jpg(102.06 KB)

引用:
原帖由 leshui 於 2022-8-1 15:39 發表

https://hk.news.yahoo.com/mirror ... 屏幕墮下-041931293.html

我真係唔知綱索有無斷開
鬆又好斷又好,都係低級錯誤!

有人話喇叭頂住,所以跌落,
但都難令人信服

現場用既一條綱索最高承重幾多???安全系數幾多??
憑乜認為個MON唔會跌落台??
呢D係好簡單既數學

家下講緊係成個MON直落地面

RIP

引用:
原帖由 來如雷霆收震怒 於 2022-8-1 12:26 發表
韓國藝人PSY在7月30日於江原道江陵市舉行演唱會,發生跌死人慘劇,一名蒙古籍男20多歲的工作人員,在拆卸台上頂端的照明燈時,意外由15公尺高處墜

唱歌就唱歌啦!攪咁多嘢真係鳩頭磨剃刀,危九險!

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]