• 瀏覽: 4,488
  • 回覆: 20
人氣男團MIRROR紅館演唱會接連發生意外,前晚(28日)一組懸掛半空的巨型屏幕在表演期間突然飛鍘墮下,擊中2名舞蹈員,...

呢單嘢要徹查到底啦

新聞來源連結:

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news ... 0730_00822_001.html

早已講過
吊重事件
吊重處理
吊重法例
設計問題
安裝不妥
檢查失實
審批失當
操作錯唔
追究責任

由胡楓做主角的演唱會應不受影響

都影晒啦,大把證據

有陰影啦....... 靜態都無用

唔轉動就唔會撞到上面個喇叭,邊個落柯打咁轉法嘅就最大責任。

引用:
原帖由 阿爾拔 於 2022-8-4 01:25 發表
話有另一個角度影到係冇撞到喇叭

引用:
原帖由 pbd456 於 2022-8-4 01:32 發表

話有另一個角度影到係冇撞到喇叭
有無片睇?有無撞到喇叭經過深入調查之後自然會公布,不過我覺得咁樣講係有人想卸責!

引用:
原帖由 阿爾拔 於 2022-8-4 01:25 發表
落柯打唔係問題, 落柯打前有無試過check 左先落係最大問題....

引用:
原帖由 阿爾拔 於 2022-8-4 01:37 發表

有無片睇?有無撞到喇叭經過深入調查之後自然會公布,不過我覺得咁樣講係有人想卸責!
睇嗰條片 但係之後見到上網話有另一個角度睇到係冇撞到嘅 我有冇睇過嗰條片我就唔參夠啦 始終警方會查

若果真係唔關花姐是我覺得一早出嚟澄清咗囉

反正啲盲粉都唔係欣賞佢地歌藝同舞姿
去海灘除剩條三角泳褲咪得囉
又可以達到街哥慳成本嘅目的
又可以賺門票同紀念品錢 
駛鬼搞咁多野咩

又攬炒成功

引用:
原帖由 V型電磁俠 於 30-7-2022 19:24 發表
人氣男團MIRROR紅館演唱會接連發生意外,前晚(28日)一組懸掛半空的巨型屏幕在表演期間突然飛鍘墮下,擊中2名舞蹈員,...

呢單嘢要徹查到底啦

...
一個舞台可以是低質量,平價機械總會出現問題,大家都能夠理解,但當問題大至搞出人命,我們就不可以就此擺休。他們的管理和質量控制一定存在著問題,下屬無法有效地上報問題,導致導演無法有效領導演出,進行全局控制,最終令舞台各個部分都不受控制。

引用:
原帖由 阿爾拔 於 4-8-2022 01:25 發表
如果巨型顯示屏幕安裝穩固,基本上任你點轉都不算是個大問題,但現在的情況是安裝不穩固,加上要轉動,這就導致了意外,一開動就要它掉下來。

引用:
原帖由 rtrtrt2006 於 2022-8-4 02:37 發表

如果巨型顯示屏幕安裝穩固,基本上任你點轉都不算是個大問題,但現在的情況是安裝不穩固,加上要轉動,這就導致了意外,一開動就要它掉下來。
講黎講去音箱同電視有無計算?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]