• 瀏覽: 11,477
  • 回覆: 68
+2
引用:
原帖由 Freemantho 於 2022-7-30 16:40 發表

無啦啦比雷劈, 都唔慌係好人.
人哋係去渡劫飛昇㗎,成功就會化羽升仙

戸外活動應多留意天氣情況。
RIP.  

條友係香討藍屍五毛,上山捉蝙蝠充饑

引用:
原帖由 Jarjarlam 於 2022-7-30 20:46 發表
點解沙田被擊中,要去東區醫院?唔係威爾斯親王醫院嘅?
問得好。架直升機點解由新界遠飛港島東?!

引用:
原帖由 Freemantho 於 2022-7-30 16:40 發表

無啦啦比雷劈, 都唔慌係好人.
23歲男子,唔慌係好人

引用:
原帖由 Jarjarlam 於 2022-7-30 20:46 發表
點解沙田被擊中,要去東區醫院?唔係威爾斯親王醫院嘅?
不能降落。配套問題,笑料一單

引用:
原帖由 慾致號2 於 2022-7-30 18:14 發表
有冇人關心呢個, 唔好淨係 講 mirror 單嘢啦。
鬼叫個乸型仲吊住條命仲有得講

Rip

引用:
原帖由 慾致號2 於 2022-7-30 21:10 發表

問得好。架直升機點解由新界遠飛港島東?!
估唔到原來咁多人唔知道

https://news.discuss.com.hk/redi ... mp;utm_campaign=web

全香港直升機救援都係去東區醫院因為
只得東區那打素醫院天台先至有直升機坪可以降落其他醫院冇
所以如果見到有直升機飛去港島柴灣就知道係出事

又一個Highlander。

中大物理系湯兆昇續說:「他們以為放金屬入膠袋有用,但其實在極高電壓下,膠袋都會過電,你在說的是電壓在數以百萬伏特計的雷電打下來,在這樣高的電壓,我們平時所說的導體與絕緣體的分別都不再重要,雷電如能穿越數公里的空氣到達地面,難道不能穿過一個膠袋?與其浪費時間擺東西入膠袋,或在地上鋪膠紙膠布,不如快點走!在空曠地方就最危險,做什麼都沒有用,總之第一時間去室內安全地方!」

雷暴的時間,最危險的是身在空曠的地方,應該盡快走進室內躲避;如果附近沒有建築物,就走進車內,然後關上門窗。如果身在山野的話,就盡快離開空曠地帶,落去低地,也不要靠近河流溪澗等多水的地方。千萬不要身處大樹、高的天線、電線杆、金屬欄杆附近,因為雷電很可能擊中這些突出的東西,產生側閃及地面電流。

原文網址: 行山|中大物理系講師拆解雷擊意外 收起手機眼鏡沒有預防作用 | 香港01 https://www.hk01.com/sns/article/522311

引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2022-7-30 18:20 發表
自己找死就係抵死.
政府庫房省回5000元消費券.
點會咁快cut到?
死亡證都未出啦... 

RIP

RIP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]