• 瀏覽: 34,912
  • 回覆: 148
+10
引用:
原帖由 antiapple 於 2022-8-1 18:11 發表

在大洋深處,能夠隨時監視其他國家航母艦隊的一舉一動,清晰地掌握這支艦隊的坐標,艦船數量,艦船類型,這樣的能力實在太強大了,中國衛星實在太厲害,能24小時追蹤航母,可以助力導彈隨時擊沉。
在通信和航天技術的快速發展下,軍用衛星已經成為聯合作戰行動中,不可或缺的重要組成部分,衛星可以為遠程精確打擊提供重要的保障,決定了作戰方在戰場上獲取信息,傳輸,處理和分發的優劣態勢,直接影響了信息化戰爭的主動 ...
美國衛星有這種能力,
中國衛星沒有

引用:
原帖由 antiapple 於 2022-8-1 20:01 發表

你search下上年「杜魯門」號出大西洋實彈演訓時, 點樣比中國(AI)遙感衛星就自動偵測到相關動靜,並通知北京它的精確座標。咪知囉!!?
嘜撚都只係張咀就問, 你唔係好叻Google keyword架咩??
講咗幾百次啦,第一,美航母演習係開晒好多訊號俾船,航班知道嘅,而且衛星有過領時間,檢測到訊號地面可以命令衛星去拍照,再到指定點傳回地球,但前面已講衛星過頂拍照後就好快飛越,再重到頭先拍照地點可能要十幾小時甚至1-2 日,除非人地未走否則你都唔知係邊度可以再俾你見到? 你盲撐都要睇清楚衛星做唔做得到先啦

引用:
原帖由 antiapple 於 2022-8-1 19:41 發表

唔好意思, 我只係睇咗你第一段已經知道大家層次唔到! 大家無咩討論空間

你用GPS同北斗比?
GPS係落後的舊系統, GPS只有老舊的雙頻"單向信號",  北斗係全新3頻信號,"雙向" 根本無得比!!
而且北斗唔同老爺GPS只單單只識導航, 北斗係用三種不同嘅衛星系統(MEO)(IGSO)和(GEO)嚟建構出嚟!
知無!?

仲有
GPS無通信功能,  ...
你講出嚟資料會唔會俾人笑呀,北斗有通訊功能,你話我知有咩用啦? 係咪實時有人有機構用緊嗎? gps係美國佬幾十年前產物,佢精度仍比現時北斗更高,更準確。
睇下資料啦:北斗導航系統目前三維的定位精準度約爲25米,授時精準度約爲100ns,但是在我們國家境內主要地區是可以達到10ns的。

GPS的三維定位精度P碼目前已經由16米提高到了6米,C/A 碼目前己由 25-100m 提高 到 12m,授時精度目前約爲20ns。
經實現單機導航精度約爲10米,綜合定位的話,精度可以達到厘米級和毫米級,但是民用領域開放的精度約爲10米。可以看到,對於定位精度和授時精度,目前由於美國GPS核心技術還是比較先進更強大,我們的北斗還是屬於新生力量,在這方面的差距還是要認識到的。

https://ppfocus.com/0/mide98f7e.html

引用:
原帖由 鄉土實言者 於 2022-8-1 21:05 發表

講咗幾百次啦,第一,美航母演習係開晒好多訊號俾船,航班知道嘅,而且衛星有過領時間,檢測到訊號地面可以命令衛星去拍照,再到指定點傳回地球,但前面已講衛星過頂拍照後就好快飛越,再重到頭先拍照地點可能要十幾小時甚至1-2 日,除非人地未走否則你都唔知係邊度可以再俾你見到? 你盲撐都要睇清楚衛星做唔做得到先啦
係呀! 你講咗幾百次都係舊時GPS獨大! 係以前嘅事!!
你連GPS同北斗根本唔同層次嘅嘢你都唔識. 仲攞嚟比較!! 就知你幾outdate啦!!
你仲提up咩「檢測到訊號地面可以命令衛星去拍照,再到指定點傳回地球,但前面已講衛星過頂拍照後就好快飛越,再重到頭先拍照地點可能要十幾小時甚至1-2 日」就知你唔識分 MEO\IGSO\GEO呢三種衛星, 仲係講十幾廿年前嘅事!
你知唔知大陸而家可以28分鐘入全球實時高清監控??
北斗通訊功能最簡單嘅例子, 荒山野嶺無手提訊號你都可以報SOS上去,簡單??明白?Apple12 都經已經用北斗哪! 柒下柒下~
講精度, 美國GPS民用版本的全球定位系統,一般精準度在十M左右,亦探測不到高度。
北斗係10cm!!!有高度嘅㖭~

你Update吓先啦~ 講十幾廿年前嘅事, 盲撐嗰個係你!!

引用:
原帖由 antiapple 於 2022-8-1 21:42 發表

你連GPS同北斗根本唔同層次嘅嘢你都唔識. 仲攞嚟比較!! 就知你幾outdate啦!!
你仲提up咩「檢測到訊號地面可以命令衛星去拍照,再到指定點傳回地球,但前面已講衛星過頂拍照後就好快飛越,再重到頭先拍照地點可能要十幾小時甚至1-2 日」就知你唔識分 MEO\IGSO\GEO呢三種衛星, 仲係講十幾廿年前嘅事!
你知唔知大陸而 ...
你是否把美國衛星性能加在中國衛星之上?

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 antiapple 於 2022-8-1 21:57 發表

走啦你 1450! 你番屋企啦! 呆灣隨時陸沉哪
我質疑你誇大
你不敢回答轉移視線
是否心虛?

如果中國要進攻美國係全無勝算,但係中國。只需防守根本冇得輸,越戰有版你睇。

提示: 違規內容已被屏蔽
D傻西以為中國近海只用衛星揾航母?導彈亦吾會一次射一粒

引用:
原帖由 1234maui 於 2022-7-30 12:15 發表
成個航母群時時刻刻都比大陸衛星喺上空睇住位置,導彈隨時好準確打沉你!流動棺材就差唔多
最強夜行人, 哨子特別響

大陸有咁多衛星一個衛星過左可以到第二個嫁!

引用:
原帖由 antiapple 於 2022-8-1 21:42 發表

你知唔知大陸而 ...
拿拿拿, 我冇講出嚟呀, 你自己講話大陸28分鐘可以實時監控呀, 我就當28分鐘可以實時監控, 你點樣樣可以發射導彈打到人呀??30節航母每小時行55公里, 28分鐘即係行咗25公里, 而東風21D導彈由發射到擊中目標約20分鐘左右, 麻煩你幫我計下點樣樣可以搜尋到目標(東南西北圓周44公里)

至於你叫我UPDATE下GPS同北斗系統, 我咪搵俾你咯,你真係一個盲撐的人,(你係香討咁耐所發POST都知啦) 我冇話北斗對大陸冇幫助, 只係將真實嘢講你知啫,並冇盲撐美國佬, (正如大陸跳水世界冠軍, 我唔會否認㗎, 因為係事實),  而兩大系統雖然大家頻率唔同, 但GPS精度,地面接收站等都強於北斗, 我地唔可夾硬講第二D嘢嚟轉移視線.
#北斗通訊功能最簡單嘅例子, 荒山野嶺無手提訊號你都可以報SOS上去,簡單??明白?Apple12 都經已經用北斗哪! 柒下柒下~<==對唔住, 呢個功能係另外申請同要指定儀器的, 另方面現代新旗艦手機已用上新晶片可支援GPS, 北斗, GLONASS、Galileo 、QZSS, 邊個訊號強就自動選擇, 自己係冇得設定嘅.

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]