• 瀏覽: 21,188
  • 回覆: 29
美國總統嘅廢柴,唔影響美國國家強大,因為美國生意人強大,你會唔會覺得馬斯克係個傻仔?
美國代代出商界強人!創造時代,賺取利益。
龐大嘅經濟收益,推動美國軍事發展!!

你又睇吓美國曾經嘅對手,蘇聯!!
官員主導,一陣間怕將軍威脅自己政權,一陣間怕生意佬搶走佢嘅利益!不停清算嗰個,清算嗰個!!
經濟發展不起來,邊度有錢支持軍事開支?!

中國封建王朝嘅沒落其實一樣,皇帝冇用,同班文官,搞埋一齊,生意唔識做,錢唔識搵,軍事開支又大,國亡!!
崇禎皇帝,
一陣間拍將軍謀反,殺!
一陣間怕生意佬同佢搶利益,誅!
亡國!!

識時務者為俊傑,“當事實改變之後,我的想法隨之改變,您呢?”
美國嘅成功,根本因為資本主義!!
荷蘭,英國,美國,不停證明,資本主義嘅厲害!!

共產主義, 無一個國家過到Beta版!

又睇吓,邊個國家夠膽,做白老鼠,挑戰難度爆錶的共產主義治國理論!!

本末倒置。
歐洲人當下的發達,完全是源于技術革命,18世紀工業革命之前,歐洲人還被奧斯曼恐懼籠罩,北非的巴巴裏海盜仗着奧斯曼的支持,從挪威到意大利肆意劫掠歐洲搶奪人口和財物,歐洲人敢怒不敢言。 當時的中國人也非常鄙夷醜陋的歐洲人。
歐洲人通過工業革命,強大了之后,靠實力和武力改變了一切。 科技革命才是歐洲人翻身的根本因素。
所以,西方人口裡說着普世價值,內心裡明白得很-- 硬實力才是根本。

引用:
原帖由 robin09 於 2022-7-30 10:36 發表
本末倒置。
歐洲人當下的發達,完全是源于技術革命,18世紀工業革命之前,歐洲人還被奧斯曼恐懼籠罩,北非的巴巴裏海盜仗着奧斯曼的支持,從挪威到意大利肆意劫掠歐洲搶奪人口和財物,歐洲人敢怒不敢言。 當時的中國人也非常鄙夷醜陋的歐洲人。
歐洲人通過工業革命,強大了之后,靠實力和武力改變了一切。 科技革命才是歐洲人翻身的根本因素。
所以,西方人口裡說着普世價值,內心裡明白得很-- 硬實力才是根本。
為什麼技術革命沒有發生係中國?
為什麼清朝見到技術革命之後,跟唔上?

清朝跟不上,基本上,就係因為推動技術革命,不符合清皇朝自身利益。
封建王朝嘅權術,同蘇聯係一樣嘅,開國果幾位,基本都係靠軍事,後邊統治者,基本上冇軍事能力,亦冇生意能力。嚴重自信心不足。所以,經常同一班行政官員合作,清算嗰個,清算嗰個!!

所以,聰明人都會有後手,正如李鴻章,將大部份嘅財富,交俾日本人管理一樣。
好多人不是不想國家好,但係國家好其實唔等於自己好,沒有後手,到清算嗰日,什麼都冇了!!

忠心何用?鬥得過熟讀厚黑學的文官嗎?

中國歷史上
袁崇煥
岳飛

蘇聯時代的 朱可夫

相反,睇吓美國金主社會,有能者居之,馬斯克今年幾多歲?好雄厚嘅家庭背景?

我眼中馬斯克絕對唔係咩好人!咁又點,佢的確係個成功嘅人!!

佢搵到錢唔會驚俾人清算,最多都係,喺下一個經濟周期入邊,失去首富之位。

佢搵到錢,因為唔會打算移民,所以將財富投資星鏈計劃,守護自己嘅財富。

軍商合作,強大之處,令到佢更有能力面對今日,或者未來的挑戰!!

封建王朝,蘇聯模式,一兩代人之後,沒落!!
這種情況,美國不一定出現,因為美國代代出人才!!

已經講過好多次,國家嘅強弱,決定喺資源,人材!!

有啲嘢唔可以講得太清楚!自己領悟!任正非為什麼,女兒不同姓?外國護照??

其實,好多人都係愛國的,就算他們移民咗去外國,都千方百計幫助同胞。

正如,李鴻章,在保護自身利益的同時,佢亦都,幫助大清王朝支撐下去!!

從來都不是反對獨裁管治,正如新加坡,九七年前。
英國嘅崛起,又何嘗唔係皇權時代!!

但係堅決反對,經濟運作上的大政府思維!

引用:
原帖由 狂人甲 於 2022-7-29 15:59 發表
美國嘅成功,根本因為資本主義!!
荷蘭,英國,美國,不停證明,資本主義嘅厲害!!

共產主義, 無一個國家過到Beta版!

又睇吓,邊個國家夠膽,做白老鼠,挑戰難度爆錶的共產主義治國理論!!
中共做過白老鼠,知道共產“奶”嘢。依家乜七都唔信,信自己;摸索前進,並不斷微調修正。

引用:
原帖由 robin09 於 2022-7-30 10:36 發表
本末倒置。
歐洲列強過去之所以繁榮一定程度上係靠劫掠殖民地資源得來!
雖然佢地首先學會同發展科學技術等先進知識,
但大多係小國寡民,資源土地有限,有科技知識都無足夠空間比佢地發展!所以必須侵略殖民第三世界換取其本土繁榮!
20世紀後隨著殖民地獨立同物歸原主,歐洲列強必然國力大幅滑落,表面仍然繁榮主要原因只係食老本,所以先要成立歐盟互相依靠盡量補充失去殖民地後歐洲可以自給自足既資源,吾可以再好似以前搶殖民地咁爭鬥!

引用:
原帖由 狂人甲 於 2022-7-30 17:11 發表

為什麼技術革命沒有發生係中國?
為什麼清朝見到技術革命之後,跟唔上?

清朝跟不上,基本上,就係因為推動技術革命,不符合清皇朝自身利益。
封建王朝嘅權術,同蘇聯係一樣嘅,開國果幾位,基本都係靠軍事,後邊統治者,基本上冇軍事能力,亦冇生意能力。嚴重自信心不足。所以,經常同一班行政官員合作,清算嗰個,清算嗰個!!

所以,聰明人都會有後手,正如李鴻章,將大部份嘅財富,交俾日本人管理一樣。
好多人 ...
被認為係清朝頭號英主康熙帝本係明白人識得西洋科技,有條件做中國版本既彼德大帝,佢絕對吾係導致近代中國科技落後既罪人,但可惜應用程度多係‘’頭痛醫頭 腳痛醫腳‘’既應用,無將翻譯西學典藉成為8旗子弟既必修科目令科技係中國可持續發展!

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]