• 瀏覽: 18,929
  • 回覆: 120
+2
引用:
原帖由 鼠貓 於 2022-7-28 23:31 發表

哈哈,你知唔知係一些內地磚家大力建議,加上一些省市的官員自把自為,所以各地的方言用語消失中。
你搞清楚乜嘢叫方言,乜嘢叫中文先啦!

引用:
原帖由 montejo 於 2022-7-28 23:32 發表

廣東話用詞?乜廣東話用嚟教中文㗎?你搞清楚乜嘢係白話文未?
用自己的方言教學係易明好多
廣東話唔係教中文,你太公你阿爺個陣學乜語架?除非冇冇書讀啦!
你搞清楚乜野係教學未架?

引用:
原帖由 montejo 於 2022-7-28 23:33 發表

你搞清楚乜嘢叫方言,乜嘢叫中文先啦!
你搞得咁清楚就去做官改變,使乜叫我搞清楚!你估你講句咁嘅話就代表係定義咩

順道換埋班不聽話的教員,一了百了!

引用:
原帖由 Zzlaz 於 2022-7-28 19:29 發表
教育局局長蔡若蓮接受內地《環球時報》專訪時表示,若未來條件可行,教育局將考慮在學校推廣全面以普通話教授中國語文等課程,並指未來如教師水平、

說白些講,其實教局有否考慮學子們自願學及被逼學的問題呢?當年的英中畢業生請問有沒有50%的學子可用英文基本冇障礙的與老外溝通?年輕一代抗拒中國的理由又是什麼?年輕人接觸外來資訊被塗毒的媒體又是什麼?如果採取強迫高壓手段的話,何不從根源來解決年青人的抗中糾結問題呢?
年輕人的喜愛使用媒體中(如YouTube, Facebook等等)若有居住外國本港網紅或留學生,以該國的政制,經濟,民生,歷史,宗教,文化等作中肯不偏不倚的報導,不吹噓不抵毀的報導,以留學生的角度報導去介紹該國的一切,使居港末有留學經濟的青年人去自我思考及判斷是與非對與錯,這比一些被認定為文宣的報道及所指的假新聞效果更好,要甦醒的病人全靠自己,要深睡的強迫也裝睡

引用:
原帖由 oukholdstudent 於 2022-7-28 20:58 發表

英文學嚟做咩?兩年內都無人用,得番某些白人用,你慢慢學
英文係全球通用語言

引用:
原帖由 寒冬富有蝦仁 於 2022-7-28 22:16 發表
班垃圾教畜,識條L講普通話
有廣東話就足夠,普通話留返比支你媽個那用

不會英語更加吃虧

提示: 違規內容已被屏蔽
重點係「考慮」,然後再考慮考慮考慮考慮再考慮。
應該到佢離任的時侯都係度考慮緊............  

禁用英文
中文只學三個字
邊三個你自己選
建議選你老X

大家試吓用普通話讀下面兩句。
「一天醫四百多人」
「一天醫死百多人」
咁你話係唔係要認真學好普通話。

引用:
原帖由 達賴喇嘛十五世 於 2022-7-29 22:47 發表

英文係全球通用語言
兩年後便不會是

引用:
原帖由 Zzlaz 於 2022-7-28 19:29 發表
教育局局長蔡若蓮接受內地《環球時報》專訪時表示,若未來條件可行,教育局將考慮在學校推廣全面以普通話教授中國語文等課程,並指未來如教師水平、

嘻嘻,用廣東話教有乜好處?

引用:
原帖由 鼠貓 於 2022-7-28 23:31 發表

哈哈,你知唔知係一些內地磚家大力建議,加上一些省市的官員自把自為,所以各地的方言用語消失中。
方言消失係好事

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]