• 瀏覽: 57,969
  • 回覆: 38
+2
【本報訊】港府早前引入兩款分別由美國藥廠默沙東及輝瑞生產的新冠口服藥,但近日再被揭發醫管局處方有關藥物予新冠患者的比例偏低。適逢中國國家藥物監督管理局日前批准首款國產新冠口服藥「阿茲夫定」(Azvudine),有議員指「阿茲夫定」比美國製兩款新冠口服藥便宜,而且本港疫情復熾,每日新增確診達4,000宗,促請港府應引入性價比高的國產新冠口服藥,並增加派藥比率至80%以上,減少重症及降低死亡率。

「阿茲夫定」比美國藥廠的兩隻新冠口服藥更便宜,而且也通過三期臨床測試,值得本港醫管局購買。

新聞來源連結:
https://orientaldaily.on.cc/content/要聞港聞/odn-20220728-0728_00176_023/國產新冠口服藥出爐--議員促採購

支持國產藥

中國藥廠又有錢賺了.

其實香港自己做臨床報告,過左就可以買.反正依家失業率高,重獎下必有用夫.

掟走班2019至2022年3月前抗疫失敗的專家啦, 美9黎架

否則左又唔得左又唔得, 但要佢真係做事就更加唔得, 出疫苗佢地出到而家都係得個零!

引用:
原帖由 Puke007 於 2022-7-28 08:08 發表
其實香港自己做臨床報告,過左就可以買.反正依家失業率高,重獎下必有用夫.
眾藍c小粉紅,快投身報國,國家終有用你地既一日

引用:
原帖由 golfboy 於 2022-7-28 08:15 發表

吾係捉班黃C咩,反正腦殘,對社會冇貢獻.

引用:
原帖由 Puke007 於 2022-7-28 08:18 發表

吾係捉班黃C咩,反正腦殘,對社會冇貢獻.
愛國既野,梗係藍C仆到去做啦,吾係對祖國冇信心嘛

你想快?醫管局班黃屍一定拖得就拖

醫管局買咗美國隻正藥喇,仲嘥錢買乜春嘢

根本早應入貨,運輸成本又平,香港西奴唔好再阻止

國產葯係唔係真的有用㗎

有國產口服藥又如何 ?

染病後,拿不到核酸陰性証明,如何去醫院攞口服藥?

引用:
原帖由 golfboy 於 2022-7-28 08:15 發表

黃屍已經死直,所以藥物唔乾屍用!!

班黑醫唔開藥,買幾多都無用

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]