• 瀏覽: 18,949
  • 回覆: 131
+3
公務員流失情況嚴重,根據公務員事務局資料,2021/22年度共有3,743名公務員辭職,較上一年度大增逾倍,創回歸以來新高。另外,2021/22年度投考政務

好事, 呢啲人若留低, 只會阻手阻腳。
政治理念唔同就唔好留低啦,又要留低係香港又要幫唔鍾意嘅政府做嘢咁辛苦,走啦又無人留你哋。

新聞來源連結:

https://www.hk01.com/政情/796940/逾3-700公僕辭職回歸後之最-人數按年翻倍-包括32名政務官

唔辭職, 下面頂薪既人永世都無很上位, 又可以有位畀新人加入鐡飯碗行列, 實在太好.

其實去移民既人千其唔好有種心態係香港無咗你地會死, 出唻打咗咁耐工都知道一樣野公司無話無咗邊個唔得, 一樣馬照跑舞照跳, 但你要再入番間公司就一定無咗之前果個位置...

食環科文辭左未
原來最近上返水 又係出貼圍爐打飛機
其實多人考少人考咁又點
文職咪大把黃絲宣誓效忠國家

咁又唔錯喎,走左無人填補,即係令公務員隊伍無咁臃腫
如果繼續招聘,又令年輕人多左上流機會
絕對好事

都係走得咁少黃人

引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2022-7-27 15:18 發表
都係走得咁少黃人
大把曱甴仔已疊埋心水賴喺香港同佢地口中既港共政權合作愉快
以後要佢地打針佢地打針,要佢地課金佢地課金
親生仔都無咁聽話 

曱甴88

引用:
原帖由 綠腳趾 於 2022-7-27 15:19 發表

大把曱甴仔已疊埋心水賴喺香港同佢地口中既港共政權合作愉快
以後要佢地打針佢地打針,要佢地課金佢地課金
親生仔都無咁聽話 
〔香港特區〕居民在參選或者就任公職時應當依法簽署文件確認或者宣誓擁護中華人民共和國香港特別行政區基本法,效忠中華人民共和國香港特別行政區”。

引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2022-7-27 15:18 發表
都係走得咁少黃人
但仲有好多黃人留晌政府

移民引誘太大⋯⋯成世未見過有今日咁多優惠 

引用:
原帖由 樹上忠心的水果 於 2022-7-27 15:11 發表
公務員流失情況嚴重,根據公務員事務局資料,2021/22年度共有3,743名公務員辭職,較上一年度大增逾倍,創回歸以來新高。另外,2021/22年度投考政務

以十幾萬公務員來計
一年走3千幾人
不算多
最怕被洗腦

200萬黃犬,大陰蒂國,大麻國,袋鼠國,尾國,呆灣,收幾多犬

引用:
原帖由 Hermas.妹妹 於 2022-7-27 15:44 發表
移民引誘太大⋯⋯成世未見過有今日咁多優惠 
無氣油高通脹

可能私人機構有好路數呢,未必全都是基於政治因素而辭職嘅,回歸後公務員好多福利都取消咗,有好路數,一定有人走,這個十分正常,無需過份解讀

3萬先叫多。3千算什麼!

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]