• 瀏覽: 2,139
  • 回覆: 10
點都唔可以咁對待小動物
到時又搞到棄養

又再買隻新

真係好唔要得

近日網上流傳一段短片,片中一名男子涉嫌於宋皇臺一寵物公園內暴力對待一隻柴犬,事件驚動警方,經調查後,拘捕一名男子。

從網上的影片可見,一名男子將一頭柴犬反轉以手捏頸用力按壓在地上,柴犬不斷爭扎,過程逾半分鐘,途人都為之側目。警方九龍城警區動物罪案警察專隊迅速接手調查案件,經深入調查及情報分析後,迅速鎖定一名目標男子,並於昨(26日)下午約1時在涉案男子的牛池灣寓所,以涉嫌干犯「殘酷對待動物」罪,將他拘捕。

警方表示,非常重視及絕不容忍任何殘酷對待動物的案件,並重申殘酷對待動物行為屬嚴重罪行。根據香港法例第169章《防止殘酷對待動物條例》第3條,「殘酷對待動物」罪,一經定罪,最高刑罰為監禁3年及罰款20萬元。

警方呼籲,不論任何原因,都不應傷害動物,並要尊重牠們的生命和權利。

新聞來源連結:
https://hd.stheadline.com/news/realtime/hk/2358702/即時-港聞-捏柴犬頸反轉壓地-男狗主涉殘酷對待動物被捕

我愛扭紋
玩犬,黃犬交咬死你

家暴事件 

柴犬係出名既蠢狗,好難教。

人命只值三千

狗算是什麼

既然皮氣唔好 最好唔好養

引用:
原帖由 keung135 於 2022-7-27 11:58 發表
人命只值三千

狗算是什麼

既然皮氣唔好 最好唔好養
生命何價

引用:
原帖由 肥仔0138 於 27/7/2022 11:40 發表
點都唔可以咁對待小動物
到時又搞到棄養

又再買隻新

真係好唔要得

近日網上流傳一段短片 ...
樓主識條鐵狗狗特性,狗噏當秘笈

引用:
原帖由 肥仔0138 於 2022-7-27 11:40 發表
點都唔可以咁對待小動物
到時又搞到棄養

又再買隻新

真係好唔要得

近日網上流傳一段短片 ...
馴狗師咁咪入梗罪

引用:
原帖由 zxcvv 於 27/7/2022 11:55 發表
柴犬係出名既蠢狗,好難教。
柴犬要做大佬,唔用氣燄壓住,主人隨時都會被咬。棄養??又多一隻流浪狗,又或被人道毀滅

引用:
原帖由 賭爸 於 2022-7-27 14:10 發表

馴狗師咁咪入梗罪
照你咁講 邊一行都係罪

關注組裡面唔知有冇訓狗師
定係放養狗隻 到隻狗咬人仲要小人地凶佢隻狗

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]