• 瀏覽: 35,366
  • 回覆: 168
+4
引用:
原帖由 Henrywu18 於 2022-7-27 10:39 發表

澳門決心快速應對疫情有今日成效已阻斷左大爆發,保障生命
香港日日幾千難道叫正常?
澳門人口比香港少許多幾倍
控制疫情當然易許多

睇下上海
都要45天才控制到
香港如果全民檢測禁足
45天未必清到零

遇到困難局面 解決方法事在人為🧐恭喜澳門「動態清零」政策成功😁

引用:
原帖由 powerantivirus 於 2022-7-27 13:02 發表

澳門人口比香港少許多幾倍
控制疫情當然易許多

睇下上海
都要45天才控制到
香港如果全民檢測禁足
45天未必清到零
上海遲左應對致大爆
上海人囗係香港三倍

澳門今日可以徹底清零,香港一樣都可以
只是政府有無勇氣作決定

引用:
原帖由 Henrywu18 於 2022-7-27 13:14 發表

上海遲左應對致大爆
上海人囗係香港三倍
香港超過 4百萬人中左啦
又點者,來來去去都係 "長期病患" 既人死
絕大部份人都只係一場感冒
總提封城係好on9既事

大海航行靠舵手,動態清零靠習近平思想

高舉習近平新時代中國特色社會主義思想偉大旗幟
弘揚習近平新時代中國特色社會主義思想偉大精神

恭喜, 終於能夠清零
希望 keep 到

香港清零未

引用:
原帖由 Henrywu18 於 2022-7-27 10:46 發表
澳門今輪新冠疫情發生一個多月以來,昨日陽性個案首次清零。 新冠病毒感染應變協調中心表示,昨日無新增陽性個案,上月18日以來累計維持1816宗。

澳門真係完成不可能任務,香港又比下去

新聞來源連結:
https://news.rthk.hk/rthk/ch/component/k2/1659541-20220727.htm?spTabChangeable=0
又可以與內地通關了,活水隨即湧入

引用:
原帖由 kuochung 於 2022-7-27 12:47 發表
無用,要全個大陸清零先得,根本成個大陸都有,你小澳門都係想大陸人來消費姐,佢地一來,就有風險,又可能爆過,咁又要封城,又全民檢測,再清零,又可能爆過,咁又要封城,又全民檢測,無限loop..................loop..................   根本澳門今次疫情係邊度傳入,大家心照啦,佢地外防好嚴,仲有邊度姐 ...
今次係由香港傳入

引用:
原帖由 唔岩就要鬧 於 2022-7-27 12:36 發表
以前覺得隔離埠乜都低級D,治安又亂,得黃賭毒

近十年隔離埠進步好多,超越”呢個埠”好多好多了!
澳人愛國,思想純正
港人媚外,傷風敗德

高下立見

大陸同外國,香港揀咗靠外國經濟,無話啱唔啱

引用:
原帖由 cannabisbaby 於 2022-7-27 12:21 發表

日日踩香港垃圾踩家超踩盧局長踩林鄭踩祝君踩肇始但又唔走去跟誠哥做澳門人返大陸做中國居民,仲衰過班bnoer,人地揸住少少錢都走,呢班人連走既勇氣都無剩係識日日鬧日日放負做晒班小王仁以前做既野
咁唔滿意呢個地方咪走囉,日日幾千確診香港好危險架,快d走去你地喜歡既清零城市生活啦……
走左班黃既衣家留左 ...
極左同極右都係仆直,由其是叫人番大陸點批,真係好嘔心,呢度咪大陸囉,你件純種大陸人

大陸仲有清零嗎

引用:
原帖由 cannabisbaby 於 2022-7-27 12:21 發表

日日踩香港垃圾踩家超踩盧局長踩林鄭踩祝君踩肇始但又唔走去跟誠哥做澳門人返大陸做中國居民,仲衰過班bnoer,人地揸住少少錢都走,呢班人連走既勇氣都無剩係識日日鬧日日放負做晒班小王仁以前做既野
咁唔滿意呢個地方咪走囉,日日幾千確診香港好危險架,快d走去你地喜歡既清零城市生活啦……
走左班黃既衣家留左 ...
簡直是金句!

順便回應主題,如果澳門想永遠保持零,便要跟大陸和香港同時封關到永遠,不出半年,便會變成第二個斯里蘭卡。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]