• 瀏覽: 40,176
  • 回覆: 236
+13
引用:
原帖由 勁蠢人一名 於 2022-7-28 09:06 發表

我唔知你用意,狗唔會有問題,永遠狗係善良,餵草比狗食啦!肉食動物,點都有殘酷一面!養咗就唔比棄養,咁教狗莫非同畜生講孔子咩?錯就係錯在啲所謂愛狗人仕,硬要人接受佢嗰套,當畜生係人!咁教狗天文地理吖~當狗係人嘅愛狗L
勁蠢人,養狗 你唔做狗哥,咪比狗咬 咯。你老細出錢請你,你咬你老細,後果咪人小咯,道理一樣D

引用:
原帖由 野狐狸 於 2022-7-28 12:48 發表
如果隻狗已經強勢到以老大自居,唔聽主人話,動不動護食咬人,你還能不管嗎?
畜牲就是畜牲,你跟畜牲說愛說人性說道理根本就是對牛彈琴。
群居嘅畜牲的世界裡,只有地位,你地位高牠就臣服於你視你為主。
但是一旦畜牲覺得自己係主人,你要管教牠就等於要牠放棄狗群老大的身份,在野外的話就等於要了牠的命,那牠一樣會跟你拼命。
所以才有主人按壓狗隻而狗隻嚎啕大叫的誤會。相信狗隻經此一教應沒有甚麼大礙,但相信日後就很 ...
討厭係啲愛狗L,時時硬要別人當畜生係人!狗本身係肉食動物,無人養嘅時候,佢本身係靠打獵搵獵物食!所以狗點都有凶殘嘅一面!係啲愛狗L屈啲畜生係有靈性!當佢係人?唔聽話係咪講四書五經說道理道德?畜生會識聽!?愛狗L明明知係無可能!當佢係人唔該教畜生學天文地理,之後讀書,出去搵錢人養家!唔好要人類帶佢執屎執尿!啲愛狗L真係最爬街!

引用:
原帖由 新界巨子 於 2022-7-28 14:17 發表

你同柴犬咁低等動物講互動已經失敗,香港好多所謂善心人,只係放縱動物情緒,大狗咬人,狗主都話佢善良。
如果你知有狗經常被打罵,應該通知馴獸師,唔係警察,你必須改善人狗關係,唔係經常報警!
嗰啲只係隻狗咬到人地先話狗善良,到咬到自己佢地大部分係唔會咁講

引用:
原帖由 完美涼爽的海洋 於 2022-7-27 20:29 發表
投訴果d
一定係臭h狗主
將d狗種L壞
就係呢d臭h
將狗壓地
係最基本既順狗方法
果d濕9狗主
真係乜L都唔識
佢哋當狗係人嘛,平時起屋企,隻狗係攞住本書讀架,住會寫下筆記,畜生上知天文下知地理,仲會自己攞毛巾入沖涼房沖下涼,痾屎痾尿自己會入去馬桶解決!平時對答係用廣東話回應主人!仲會得閒入廚房煮返兩味架!

引用:
原帖由 cckits 於 2022-7-28 08:52 發表

訓練可分正面與負面, 獎勵係正面, 懲罰係負面
有興趣可上網睇睇增強/強化 (Reinforcement)
適用於訓練動物/小朋友/下屬

打罵教育的缺點與後遺症:
有人會問,別人家的狗狗不用關,也不用綁,為何我家的狗狗特別不聽話,打罵也無用?「打罵」為何無法當做處罰?為何會有後遺症?會有什麼樣的後遺症?

一隻經常被打罵、受驚恐的狗兒,情感與潛能都受到抑制,造成日後的自 ...
人人都唔同性格啦,啲愛狗L又話狗係人?咁畜生都可以唔同性格,係硬要屈畜生隻隻都係善良,無惡嘅愛狗L先係最惡溫床!狗係人,就唔該讀書識字寫字啦~人!明明愛狗L係知無可能,就屈畜生係有人性有靈性!請問佢餵畜生啲係飼料定係狗糧?狗糧寫住嘅係生菜味定栗米味,定豬味牛味雞味羊味呢?明明係肉食性畜生,肉食性必然係有凶殘嘅一面!你估係兔子吖?

引用:
原帖由 andywong196922 於 2022-7-28 16:16 發表

嗰啲只係隻狗咬到人地先話狗善良,到咬到自己佢地大部分係唔會咁講
隔岸觀火 ,講野緊係大聲

養狗都要惹官非

好似話個男人唔係黑柴的狗主
黑柴咬佢所以㩒住佢
佢隻手仲有牙印

係拘捕還是協助調查?

教狗多d啵,講真教狗唔係咁樣,你帶佢去散步永遠隻狗拖住主人行啵,呢段野都可以做新聞?全世界都笑緊香港

引用:
原帖由 五毛去年 於 2022-7-28 11:48 發表

個啲愛狗柒頭同佢講道理都浪費時間!對護食同咬人的狗就一定要壓制它!佢地識條能!
同意啊,畜牲永遠都係畜牲,唔係咁教,隻狗就得認為個行為岩,永遠都係咁,有時見d人放狗,拖都拖唔住條狗,又過嚟聞我鞋,我一定一腳踢飛佢,比佢一咬落黎仲得掂嘅

大家好,我係當事人!!!

我係FB已澄清過一次,咁啱你4度見到有討論,搬過來大家了解下

大家好,借位澄清
長文慎入,只想知該如何保障自己

本人情況介紹,我囡囡hillary, 8月兩歲,我本身做地盤經紀,但自從養咗hillary之後轉揸lalamove,相信好多人見過我, 因為我想帶住個囡開工,所以我地24小時一齊,我覺得好開心!!
所以我亦唔係文中所謂的馴犬師又乜又乜

事件經過,當日21號左右,我去到公園坐好,之後啲狗開始圍過來,因為夏天我會雪好啲雪水俾狗飲,而我平時都會喂肉乾小食俾狗仔,所以啲狗見我來都會主動圍我,當晚隻柴犬叫比比,約9個月至1歲,温馴但冇尾(聽返來細個自己咬斷)不是本人的,是另一阿叔的,比比過來係我左腳邊飲水,其他狗亦開始圍過來打招呼,比比就有胡胡聲同E牙,我怕同其他狗打交,所以我打算捉住佢背心,我一掂到比比已經擰頭咬我,因為佢背心唔係頸圈,佢夠位咬我,所以我換右手又俾佢咬到,之後先再用左手叉佢頸,當時我兩手已經流晒血,5個洞,比比稍冷靜後我亦即刻叫阿叔上返繩。
當時我冇報警因為大家都識,我唔唔想攪大,點之俾有心之人 造謠抹黑,有其他故事的,等案件判完我打算等埋法庭文件先網上解釋一次!!!

昨天我已落完囗供

但好多見人亂作故仔,我該如何自保???

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]