• 瀏覽: 76,066
  • 回覆: 556
  • 追帖: 3
+14
美國眾議院議長佩洛西(Nancy Pelosi,又譯作裴洛西)盛傳8月訪台,目前她仍然拒絕證實有關消息,但北京方面連日表明反對,強調會嚴陣以待。官媒...........

中國若退縮,則中國盟友勢必投靠美國;若美國退縮,則美國盟友捨美而投中。雙方都退不得,必定又一番較量。

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/即時中國/796707/佩洛西傳訪台-胡錫進-一旦發生海上衝突-美航母編隊將被消滅

胡錫進咁講又太誇張

首先 我唔認為美國會為左佩妖婆而勞師動眾
始終就算佩妖婆真係去台灣
將佢既坐機擊落 絕對唔會係選項
伴飛 似乎就係咁有可能既選擇

至於海上衝突 最多都係派海警去驅逐
始終中美簽左海上意外相遇規則

就算中方覺得美方咁做係越界
頂破天 就係擦撞逼走美軍艦

反正關鍵係天上 海上我唔認為會有乜野大事發生

支持胡生

支持胡錫進

支持核子大戰

1996年台海危機 美國派遣獨立號 尼米茲號兩艘航母戰鬥群 肆無忌憚進入海峽 以軍事力量恫嚇中方🧐
當年台海危機兩艘航母戰鬥群進入海峽 炫耀軍力🧐現在強國強軍的中國 美國航母戰鬥群 膽敢進入海峽軍事挑釁 中方堅決捍衛主權 必定採取措施反擊 到時深仇舊恨可一雪前恥🧐

股市樓價急跌9成一齊開心
狂建8月淡倉?

引用:
原帖由 2013gundam 於 2022-7-26 20:29 發表
胡錫進咁講又太誇張

首先 我唔認為美國會為左佩妖婆而勞師動眾
始終就算佩妖婆真係去台灣
將佢既坐機擊落 絕對唔會係選項
伴飛 似乎就係咁有可能既選擇

至於海上衝突 最多都係派海警去驅逐
始終中美簽左海上意外相遇規則

就算中方覺得美方咁做係越界
頂破天 就係擦撞逼走美軍艦

反正關鍵係天上 海上我唔認為會有乜野大事發生
早前中國軍方已宣告戰書,魚港人大平日子太久了,不懂塵世事。

引用:
原帖由 催銷技工 於 2022-7-26 20:21 發表
買定花生
啤酒花生入定貨

支持解放軍打佢老母西

佩洛西 八月將會再感染新冠或猴痘, 未能成行, 世界和平

大炮一響,俄國遠東艦隊也會空群而出,台蛙只是小菜,生劏日寇全殲亞太尾軍

今次美狗一定九縮

引用:
原帖由 寒冷方正的蘿蔔 於 2022-7-26 20:35 發表
支持胡生
國家訊息竟然要由一個編輯講出嚟

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]