• 瀏覽: 20,357
  • 回覆: 108
+3
寧願坐巴士算 唔通屯馬線要企足全程咩 坐又怕被班傻西影相

香港應該盡快立法,未經他人同意影相是犯法!

引用:
原帖由 Joeycky 於 2022-7-26 19:47 發表
冷血少女霸佔關愛座,唔讓比老人家,行為可恥,應予以強烈譴責。
鍾意啊,吹咩,就係見到老坑我先至唔讓,拉我呀!

支持知源,良心本土玩具店

劇集都有套,劇情大約是...
女主角乘巴士沒有讓位給老人,車箱的正義人仕指責她,更把她拍照放上網公審,跟著她不斷受到網上欺凌,飽受傷害..
幾個個月後,網上傳來女主角是未期癌症病人,近日病發去世...

要訓練一下全程都站立,隨非累到極點唔坐唔得。。。。

咁少事... 

只有高尚香港才有讓座問題。我去過不少地方旅行,除日本扮晒嘢話冇讓座的必要之外,其他地方的年輕人都很落意讓座給有需要的人。大陸就更加唔使講。

引用:
原帖由 flopman 於 2022-7-26 22:18 發表

都系果句, 關愛座...《系你有需要, 你吾舒服都可以坐》~
如果人地番工, 真系企左成日...人地坐低抖下, 點解要比你公審?~
讓座系發自內心, 吾知幾時開始...成日變左批鬥~
照你咁講,個阿伯或阿婆有機會係執咗成日紙皮後搭地鐵返屋企,咁你話邊個更需要個座位呢?

只感覺少女雙腿很白滑...

其實, 自問有需要的話, 應該親自向當事人請求讓座, 相信當事人如果沒有自身問題或需要的話, 都會讓座吧...

條女坐得關愛坐就預咗要讓給老弱

如果, 個關愛坐唔係大家留俾老弱, 個少女都未必坐到,
大家的禮讓, 被這少女佔便宜及扮懵了

引用:
原帖由 hwwong 於 2022-7-27 03:28 發表
只感覺少女雙腿很白滑...

其實, 自問有需要的話, 應該親自向當事人請求讓座, 相信當事人如果沒有自身問題或需要的話, 都會讓座吧...
好同意你嘅講法......指你的第1句。

你嘅第2點都啱, 不過香港人好怕面矇, 問咗又唔1定有得坐, 又怕比人當乞e, 所以d呀伯、呀婆、大肚婆係唔會問。

引用:
原帖由 加燦 於 2022-7-27 03:23 發表
只有高尚香港才有讓座問題。我去過不少地方旅行,除日本扮晒嘢話冇讓座的必要之外,其他地方的年輕人都很落意讓座給有需要的人。大陸就更加唔使講。
所以「有需要」係好主觀。即係 你做8個鐘頭工作就好辛苦, 但我覺得輕鬆自在仲好有工作上嘅滿足感、自豪感。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]