• 瀏覽: 20,330
  • 回覆: 108
+3
引用:
原帖由 來如雷霆收震怒 於 2022-7-26 19:44 發表
少女接完客, 對腳好軟. 坐關愛座都無可厚非.
x2

關唔關愛座都可以讓

引用:
原帖由 tommwins 於 2022-7-26 19:36 發表
「關愛座」原意是讓有需要人士使用,卻常因讓座問題引來批鬥。「荃灣知源雜貨玩具」於Facebook發文「公審」一名坐在港鐵關愛座的少女,不讓座予老

...
講得啱,社會真係唔同咗,依家好多傻hi玩批鬥、公審

試過好多次,坐關愛座見到老人家入黎,即刻讓座但個老人家係都話唔駛,有 d 就講佢下站就落車。好心就唔好成日正義撚上身啦?!

應該取消所有座位,全部企位,又可以戴多D人。。。長途客,要坐位,去搭巴士。 🤭

引用:
原帖由 tommwins 於 2022-7-26 19:36 發表
「關愛座」原意是讓有需要人士使用,卻常因讓座問題引來批鬥。「荃灣知源雜貨玩具」於Facebook發文「公審」一名坐在港鐵關愛座的少女,不讓座予老

...
明天派物價局的人去「嘉獎」,檢查一下他們的稅務記錄

引用:
原帖由 D9L 於 2022-7-26 21:09 發表

講得啱,社會真係唔同咗,依家好多傻hi玩批鬥、公審
粵B讓座風氣好過香港

有D人九毛咁少事都嘈

引用:
原帖由 siupercy 於 2022-7-26 21:15 發表
試過好多次,坐關愛座見到老人家入黎,即刻讓座但個老人家係都話唔駛,有 d 就講佢下站就落車。好心就唔好成日正義撚上身啦?!
真人真事, 有次見到阿婆坐關愛座. 佢想讓位比個大肚女(30歲咁上下), 大肚女細細聲講左3次唔駛. 阿婆跟住話:大肚要坐下架..
點知個大肚女人好嬲好大聲講:阿婆.肚大唔代表有左架.
果一刻全卡地鐵靜晒.

每次搭地鐵見到關愛座我都唔會坐喇

香港年青人極少讓坐係事實,我自己揸拐杖多年,有遇到讓坐都是中年人多。

個別例子啫,好多港人都會讓座畀長者或有需要的人嘅

乜L嘢公司呢架,又仇青,個女生都可能唔舒服要坐,女人m痛比老嘢更慘

引用:
原帖由 慾致號2 於 2022-7-26 19:53 發表

返工連OT踩咗14粒鍾, 算唔算有需要?
都系果句, 關愛座...《系你有需要, 你吾舒服都可以坐》~
如果人地番工, 真系企左成日...人地坐低抖下, 點解要比你公審?~
讓座系發自內心, 吾知幾時開始...成日變左批鬥~

影人大髀咪犯法咩?
警方做嘢.... 

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]