• 瀏覽: 21,601
  • 回覆: 174
2019年理大圍城期間大批示威者到場聲援,其中多人於尖沙咀厚福街被捕,19歲女學生背囊內被搜出勞工手套,上有高度易燃有機溶劑,早前承...

淫邪髮棺又放生黑暴曱甴

新聞來源連結:
https://hd.stheadline.com/news/realtime/hk/2358080/即時-港聞-理大衝突-女生認暴動罪被判入教導所-官-成長坎坷且有勇氣認罪

暴動罪呢d唔使坐???? 

睇報導好似佢真心改

成長坎坷??? 關咩9事.....HK 人治咩???
法律講人情架???

李官引述報告形容被告成長坎坷

可否透露下點坎坷啊,係咪老豆嫌棄唔駛佢俾左先? 

當日好熱血周圍破壞打人放火
今日又扮無知 
狗官又放人 
香港已玩完

官老爺,香港人有幾成人成長唔坎坷架

引用:
原帖由 ngblowwater-a1 於 2022-7-25 14:20 發表
暴動罪呢d唔使坐???? 
教導所, 根據教導所條例由懲教署管轄, 刑期由六個月至三年, 視乎該名受訓生表現而定。該受訓生獲釋後要接受三年監管, 如在監管期間違反有關監管令, 會由監管人員召回教導所繼續接受教導(Recall)。

引用:
原帖由 smallcannon2002 於 2022-7-25 14:52 發表

教導所, 根據教導所條例由懲教署管轄, 刑期由六個月至三年, 視乎該名受訓生表現而定。該受訓生獲釋後要接受三年監管, 如在監管期間違反有關監管令, 會由監管人員召回教導所繼續接受教導(Recall)。
咁持械行劫, 會唔會判入教導所???

成長富貴判再輕D🤗

引用:
原帖由 鼠貓 於 2022-7-25 14:48 發表
官老爺,香港人有幾成人成長唔坎坷架
X2 尤其上兩代人。
但佢哋無自暴自棄,仲將香港打造成東方之珠、亞洲4小龍之一。

引用:
原帖由 理+誠 於 2022-7-25 14:57 發表

X2 尤其上兩代人。
但佢哋無自暴自棄,仲將香港打造成東方之珠、亞洲4小龍之一。
現在的細路都覺坎坷,冇機打,父母管住曬,打機打唔到2點,早上要返學,返學好多功課,你話唔坎坷咩?😂

引用:
原帖由 ngblowwater-a1 於 2022-7-25 14:54 發表

咁持械行劫, 會唔會判入教導所???
呢的真係唔敢講, 好睇一個個官, 同埋講漏左一樣嘢, 教導所受訓生年齡, 十四歲以上, 二十歲以下, 即係話, 好似各下所講, 持械行劫, 如果個犯得十四歲, 上兒童庭, 因為兒童庭比成人庭判輕好多, 而佢又肯認罪, 份報告又寫得好, 都應該有可能會判教導所而唔使去正式監房。

引用:
原帖由 smallcannon2002 於 2022-7-25 15:00 發表

呢的真係唔敢講, 好睇一個個官, 同埋講漏左一樣嘢, 教導所受訓生年齡, 十四歲以上, 二十歲以下, 即係話, 好似各下所講, 持械行劫, 如果個犯得十四歲, 上兒童庭, 因為兒童庭比成人庭判輕好多, 而佢又肯認罪, 份報告又寫得好, 都應該有可能會判教導所而唔使去正式監房。
咁有d罪係唔可以教導所......

點樣坎坷法?😏

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]