• 瀏覽: 10,839
  • 回覆: 76
+2
行政會議召集人葉劉淑儀今日(24日)出席書展活動期間表示,金融業界做生意需要外遊,所以目前最重要的是通關。她指很多地方已對外開放,香港即使

葉劉現在身為行政會議召集人, 不可以像以前般亂講嘢。
佢咁講會俾人一種政府傾向在短期向外國先通關。

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/政情/795928/通關-葉劉-可先與外地通關減對旅行障礙-紅黃碼不監察普通市民

她又指,醫務衞生局局長盧寵茂提出的「紅黃」健康碼只會針對極少數確診市民,並非如外界所言會藉此監察市民。

黃人成日都有妄想症

乜人都要用健康碼

孽瘤去死啦!日日二、三百單外地輸入,唔單止唔停飛,重要同外地通關。

引用:
原帖由 YouKnowWho 於 2022-7-24 22:39 發表
孽瘤去死啦!日日二、三百單外地輸入,唔單止唔停飛,重要同外地通關。
問題是截到嗎?機場 酒店

引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2022-7-24 22:10 發表
她又指,醫務衞生局局長盧寵茂提出的「紅黃」健康碼只會針對極少數確診市民,並非如外界所言會藉此監察市民。

黃人成日都有妄想症
呢件港英餘孽唯恐天下不亂

機場沒有封閉,外國沒有阻止香港人入境,根本沒有與外國封關

日日三位數字輸入個案, 竟然仲咁大聲話要同外國通關? 仲有, 而家外國好多地方都爆到七彩, 佢究竟知唔知? 其實一個人, 乜嘢年紀, 就做返果個年紀應該做嘅嘢, 七十幾歲, 應該去老人院或者係公園捉下棋, 呢的先係一個老人家應該做嘅事情。

引用:
原帖由 @海東青 於 2022-7-24 23:04 發表

呢件港英餘孽唯恐天下不亂
話唔監察普通市民喎 咁長毛黃之鋒嗰啲肯撚定被重點招呼

遲早引入埋馬騮痘痘

小心猴痘生化襲擊呀。

引用:
原帖由 YouKnowWho 於 2022-7-24 22:39 發表
停飛?你想停到幾時?呢隻病毒可能喺世上存在幾年、幾十年,係咪停飛就可以安枕無憂?

呢d先係做實事。

唔通疫症流感化又十8年都唔結束,都一直咁封關?

而家都搞左差唔多3年了,還大家一個正常生活。

引用:
原帖由 顛顛 於 2022-7-25 08:48 發表

停飛?你想停到幾時?呢隻病毒可能喺世上存在幾年、幾十年,係咪停飛就可以安枕無憂?
咁你點知之後無有效疫苗或藥物,或再病毒變種到完全無殺傷力爲止

現在是抗疫仍然是必須的

引用:
原帖由 jimmyho2006 於 2022-7-25 08:51 發表
呢d先係做實事。

唔通疫症流感化又十8年都唔結束,都一直咁封關?

而家都搞左差唔多3年了,還大家一個正常生活。
隔幾個月中一吹叫正常生活?

中多幾次,健康都無了,又點正常

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]