• 瀏覽: 11,076
  • 回覆: 97
學童人口持續下降,有小學校長認為,如果要合併學校,大型辦學團體的學校會較易實行。 立法會議員鄧飛就建議,向境外包括內地和東南亞招生,讓他們以全費來港就讀。 鄧飛又說,學校面對教師流失和招聘困難,有可能要退而求其次,選擇不是最優質的應徵者。

提議嗰個都on居。收幾多學費? 嚟香港攞居留權? 之后想攞社會福利?

新聞來源連結:
https://news.rthk.hk/rthk/ch/component/k2/1659011-20220723.htm?spTabChangeable=0

唉.. 反對!害屎香港呀!
派埋身份證比佢地…
養埋佢地+讀…一條龍…
出埋錢, 又話無電腦, 然後又話無屋、然後又話居住唔理想, 好迫、...又要改善。
又要比埋錢、比埋屋佢地、比埋福利佢地、然後成家人黎痴!跟住話香港貧富懸殊、又話香港仲有D咁既家庭!? 其實呢D家庭係政府造出黎!
再生埋一痘, 然後又話跨代貧窮, 點樣慘點樣慘, 又要香港人幫佢!

佢應該完全冇常識,國內自己都唔夠人仲放d人落黎香港讀書。。。

由班黃教師自然流失好過

簡直是玩野。
香港人不生育,是無地方居住。
無法讓人安居。
這是只發展金融/地產業的下場,
政府應全面接手地產行業,
並由政府負責發展高科技廠房。

香港出生嘅小朋友就去英美等國留學,學童人口下降,生育率低當然是主因,但都要研究下點解啲家長咁喜歡送子女到外國留學,對症下藥,方可解決問題

咁應該有條件小班教學

引用:
原帖由 Coke_duo 於 2022-7-23 14:07 發表
唉.. 反對!害屎香港呀!
派埋身份證比佢地…
養埋佢地+讀…一條龍…
出埋錢, 又話無電腦, 然後又話無屋、然後又話居住唔理想, 好迫、...又要改善。
又要比埋錢、比埋屋佢地、比埋福利佢地、然後成家人黎痴!跟住話香港貧富懸殊、又話香港仲有D咁既家庭!? 其實呢D家庭係政府造出黎!
再生埋一痘, 然後又話跨代貧窮, 點樣慘 ...
正正係我心聲。

南亞仔

引用:
原帖由 虎影俠 於 2022-7-23 14:07 發表
佢應該完全冇常識,國內自己都唔夠人仲放d人落黎香港讀書。。。
1定有, 想入港藉個d就會嚟, 總之係想嚟香港R着數個班大6人啦。

引用:
原帖由 andysan4 於 2022-7-23 14:14 發表
由班黃教師自然流失好過
咪係, 無客就自動消失啦, 每月幾皮嘢想白荳人工。

引用:
原帖由 yifeifei2 於 2022-7-23 15:25 發表
咁應該有條件小班教學
早已經係啦! 你唔係話 小班嘅意思 係1對1吓化。

引用:
原帖由 香港股市向下炒 於 2022-7-23 15:40 發表
南亞仔
多謝超紅哥, 向 加拿大 遠方送上感恩之心。

又引入好呀

佢都弱智 貼錢叫人黎香港讀書 拎立稅人啲錢亂用
學童小左咪減少學校囉
條死教蓄個腦坐住左

主題標籤 #立法會
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]