• 瀏覽: 11,138
  • 回覆: 97
引用:
原帖由 eliskw2000 於 2022-7-24 00:22 發表

有錢唔一定要去外國,香港既大學都有好多內地學生,你唔知?
因為佢地唔夠錢去外國

殺校啦!!

吊你老母喇鄧hei,鄉港已經好L多人,配套唔配合,自然減到六百萬就差唔多。
大部份人居住在白鴿籠咁嘅面積,慘無人道,無人咪轉小班囉!

引用:
原帖由 eliskw2000 於 2022-7-24 00:22 發表

有錢唔一定要去外國,香港既大學都有好多內地學生,你唔知?
英美大學都有好多中港生你又知唔知

引用:
原帖由 ruspc2 於 2022-7-24 01:16 發表

因為佢地唔夠錢去外國
如果無獎學金,黎香港讀大學,學費同生活費應該唔會平外國好多,不過生活上應該會易D適應。

引用:
原帖由 偉大愉快的蕃茄 於 2022-7-24 02:10 發表

英美大學都有好多中港生你又知唔知
又如何? 咁唔代表香港既大學吸引唔到內地學生。

引用:
原帖由 eliskw2000 於 2022-7-24 02:12 發表

又如何? 咁唔代表香港既大學吸引唔到內地學生。
咁多內地生梨香港有咩好

引用:
原帖由 偉大愉快的蕃茄 於 2022-7-24 02:13 發表

咁多內地生梨香港有咩好
內地生黎讀中小學,應該唔會免學費,咁如果收成本價,就可以保住教職員既飯碗,唔洗殺校。黎讀大學,就更加可以令大學賺多D錢,減少政府資助。

引用:
原帖由 eliskw2000 於 2022-7-24 02:16 發表

內地生黎讀中小學,應該唔會免學費,咁如果收成本價,就可以保住教職員既飯碗,唔洗殺校。黎讀大學,就更加可以令大學賺多D錢,減少政府資助。
唔好玩啦 ,應該唔會免學費。果啲譚仔阿姐既細路會交幾錢學費阿。遠遠cover 唔到搶公屋既惡行

引用:
原帖由 andysan4 於 2022-7-23 14:14 發表
由班黃教師自然流失好過
x2 可以一次過教育大改革同殺晒班反中學校

引用:
原帖由 laws168168 於 2022-7-23 15:11 發表
簡直是玩野。
香港人不生育,是無地方居住。
無法讓人安居。
這是只發展金融/地產業的下場,
政府應全面接手地產行業,
並由政府負責發展高科技廠房。
香港人不生育,是無地方居住?有關係咩?上一代個個生四五個時,又好多地方住?

鄧飛
2015年9月1日,鄧飛由將軍澳香島中學之副校長升任校長。

內地生係內地讀得好地地,做乜野要落黎?
以前雙非果D,有D學童好慘,因為父母不同住,一年都見唔到父母幾面,
由親戚/祖父/祖母在港照顧,慢慢成長,老人家在家難以管教,以致成績,品行慢慢出現問題,但無能為力,亦唔可以全怪小朋友或老人家.
就算父母想小朋友番回內地讀,亦遇到戶口問題,因為小朋友香港出世,內地沒戶口啊!!!
咁既情況番去讀書,要比好多錢.想走回頭路都走唔到.
你而家仲建議引入內地生?????
邊個在家中照顧佢地生活所需?邊個在家中睇住佢成長?

佢真用要好好運用下個腦袋,向東南亞招生?仲要完全免費?到時好可能成為香港居民!
再用香港居民再申請其他家人來港定居.納稅人從中要付出多少?
另外,唔係歧視,但很多南亞人在港讀書,講緊有身份證果D,佢地廣東語流利,溝通沒問題,由於在家語言環境之下,佢地中國語文水平好弱,佢地既成績一般都比香港學童差好多,成績就自己唔好.

我真係好懷疑,佢貴為校長、議員、教聯會高層,都講得出咁既建議,佢究竟有沒有能力好好咁
營運學校?
非常懷疑佢既決策力,視野.

其實留言嘅人,有冇睇內文㗎!知唔知乜嘢叫全費?
又知唔知香港好多內地大學生係用學生簽證留港?

引用:
原帖由 偉大愉快的蕃茄 於 2022-7-24 02:28 發表

唔好玩啦 ,應該唔會免學費。果啲譚仔阿姐既細路會交幾錢學費阿。遠遠cover 唔到搶公屋既惡行
宜家講內地生,唔係新移民呀。你唔好玩就真啦。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]