• 瀏覽: 2,899
  • 回覆: 11
世衛歐洲辦事處主任克盧格發聲明表示,歐洲受熱浪侵襲,並引發多宗山火,單在葡萄牙和西班牙已有1700人死於高溫,呼籲各國攜手應對氣候變化

以後歐洲夏季溫度仲會繼續創新高!

新聞來源連結:

https://std.stheadline.com/realt ... -世衛指西班牙及葡萄牙逾1700人熱死

克盧格叫美狗, 唔好喺地球周圍放火仲好啦.

味覺佬係全球人均能源消耗最高嘅賤蟈。大部份溫室氣體都係佢哋整出嚟!

只有個地方唔會熱唔會冷架,就是太空、快啲去 

引用:
原帖由 自脫胸圍屈.非禮 於 2022-7-23 10:50 發表
世衛歐洲辦事處主任克盧格發聲明表示,歐洲受熱浪侵襲,並引發多宗山火,單在葡萄牙和西班牙已有1700人死於高溫,呼籲各國攜手應對氣候變化

葡人會到莫三鼻給避暑嗎?

引用:
原帖由 三級警司 於 2022-7-23 12:45 發表

葡人會到莫三鼻給避暑嗎?
黑豹尤西比奧嘅出生地

點解d人屋企唔開冷氣或去商場避暑?

引用:
原帖由 大雀躍的作業 於 2022-7-23 13:09 發表
點解d人屋企唔開冷氣或去商場避暑?
歐洲人唔興買空調

引用:
原帖由 Hermas.妹妹 於 2022-7-23 12:43 發表
只有個地方唔會熱唔會冷架,就是太空、快啲去 
與地球的溫度環境不同,太空屬於低溫環境。

航天器在陽照區的溫度可達100多攝氏度,而在陰影區的溫度則為零下100多攝氏度。
溫度的本質是分子的熱運動,沒有物質也就沒有溫度。
根據測量宇宙微波背景輻射得到宇宙的溫度為2.725K,大約就是零下270.4攝氏度。

引用:
原帖由 jalsen8888 於 2022-7-23 17:15 發表

與地球的溫度環境不同,太空屬於低溫環境。

航天器在陽照區的溫度可達100多攝氏度,而在陰影區的溫度則為零下100多攝氏度。
溫度的本質是分子的熱運動,沒有物質也就沒有溫度。
根據測量宇宙微波背景輻射得到宇宙的溫度為2.725K,大約就是零下270.4攝氏度。
好快到絕對零度

中暑都可以是傳染病

點解 Spain / Portugal 每次都係傷亡慘重?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]