• 瀏覽: 47,164
  • 回覆: 365
+7
引用:
原帖由 半夏善良的黑頭 於 2022-7-21 20:47 發表

係香港就係…人離鄉賤去教人乜
咁又係,加拿大母語都係英語?應該不用請外國人教英文掛。為何他不做文職?

一日改變唔到心態,去邊死

洗廁所都要開開心心咁洗,先會洗出個未來嘛
得閒就睇下黃中基做果套電影龍咁威

小黃人話:幫西人抹係一種光榮,你哋班藍人永遠唔會明白

洗廁所人工高 

大家拿官方語言係英文法文㗎,只懂英文當然撈唔掂啦。

垃圾應該去垃圾桶

「佢話自己遞交的履歷申請全部石沉大海!」
係香港做「英文教師」的履歷,去到加拿大,係咪想繼續做「英文教師」呀?係就抵鳩死啦,去到英語國家,緊係要搵份「中文教師」做丫嘛,不過呢,在97前有咁多香港人移民過去加拿大,都教中文,又幾時先至輪得到佢呢!

引用:
原帖由 桑下樽前 於 2022-7-21 20:30 發表
如果係普通話教師可能搵到工
英文教師…艱難大…ERRR
分分鐘佢D英文差過D小學生

教開英文去外國聽乞米

引用:
原帖由 cannabisbaby 於 2022-7-21 20:37 發表

加拿大全世界數一數二咁能悶既地方……
吸毒的話很精彩 大麻合法完 其他少量又唔犯法 冰 海洛英 fling 頭 想得出都試得

引用:
原帖由 ichthys2 於 2022-7-21 20:15 發表
好好的香港不留下來,偏要去外國捱生捱死!一名本身喺香港做英文教師的港女,早前透過升學移民加拿大,不過去到發現生活同佢想像中似乎有所出入啦,佢話自己遞交的履歷申請全部石沉大海,最終只能夠去做麥當勞洗廁所,更搞到身心崩潰,最後「捱不住」辭職........

人離鄉賤,物離鄉貴

曱甴仆街了

引用:
原帖由 ichthys2 於 2022-7-21 20:15 發表
好好的香港不留下來,偏要去外國捱生捱死!一名本身喺香港做英文教師的港女,早前透過升學移民加拿大,不過去到發現生活同佢想像中似乎有所出入啦,佢話自己遞交的履歷申請全部石沉大海,最終只能夠去做麥當勞洗廁所,更搞到身心崩潰,最後「捱不住」辭職........

學上面吧

加油堅持住呀
幾辛苦都好捱過去, 唔好返香港呀

引用:

加拿大係好 就唔使港2代返香港搵機會啦

加拿大係好 淨返十年八年命 好一個寧靜歸天既地方

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]