• 瀏覽: 28,224
  • 回覆: 174
  • 追帖: 1
+7
引用:
原帖由 殘廁邊緣的甩頭 於 2022-7-20 17:17 發表
中美兩國意識形態和地緣政治利益上的鴻溝正在加速全球經貿結構的「割席」,即使連一直質疑前朝特朗普政府對華關稅措施的美國財長耶倫也毫不含糊地指出,不能夠讓「中國之流的國家」運用其在關鍵原材料、技術或產品的市場地位,「擾亂我們的經濟秩序並發揮不當的(Unwanted)地緣政治影響力」,強調需要拉攏盟友一同去鞏固供應鏈,跟中國一直堅持關鍵技術不被外國「卡脖子」的取態如出一轍,反映中美兩國博弈愈益激烈,半球 ...
佢哋啲底衫褲都係中國製造,點擺脫?

現在是時候中國和美國分開行了!因為美元將崩潰!

隻牌攤咗好多年

引用:
原帖由 殘廁邊緣的甩頭 於 2022-7-20 05:17 PM 發表
中美兩國意識形態和地緣政治利益上的鴻溝正在加速全球經貿結構的「割席」,即使連一直質疑前朝特朗普政府對華關稅措施的美國財長耶倫也毫不含糊地指出,不能夠讓「中國之流的國家」運用其在關鍵原材料、技術或產品的市場地位,「擾亂我們的經濟秩序並發揮不當的(Unwanted)地緣政治影響力」,強調需要拉攏盟友一同去鞏固供應鏈,跟中國一直堅持關鍵技術不被外國「卡脖子」的取態如出一轍,反映中美兩國博弈愈益激烈,半球 ...
調轉頭,中國亦不能依賴美國晶片技術, 要自主研發。 大家競爭囉, 睇下邊個成本平囉

搵個識計數既黎計下條數先啦,同中國攤牌有咩著數?制裁左中國咁耐,老美經濟好過咩?

美國係要賺晒!!點同你做生意呀

引用:
原帖由 殘廁邊緣的甩頭 於 2022-7-20 17:17 發表
咁你明點解老美咁鐘意攪新疆喇。

恭喜賀喜,求仁得仁

証明啲白人蠢,呢條友都唔知點解可以教大學,仲生活在八十年。時間已變,東升西降。講真唔係圍爐,係叫人陪葬

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2022-7-20 17:40 發表

正所謂一隻手掌拍唔嚮。

大陸怕畀人卡脖子而做一啲事,
人哋亦會怕畀大陸卡脖子而做一啲事。

個人覺得,要大家平安過日子,
就要接受五相可以卡對方脖子。

大家都唔想死……就大家都唔會卡對方脖子。
你太唔了解人性
其實小黃人一直想要嘅係特權
從呢個角度就知你提出互相卡脖子方案係不切實際

即係之前佢打電話比劉鶴,中國唔賣佢賬,亞嬸唯有揾人陪葬

引用:
咁多年嚟嘆慣食慣,而家番轉頭,唔好話美國唔得,好多地方都唔得,呢個陣痛,並唔係一時一日可以解決,減少對華依頼?講下就得,點樣將製造業回流?回流之後人工成本如何處理?同樣一件產品,自己造出嚟同買番嚟,自己造嘅貴咗三四倍,唔好話響世界上完全冇競爭力,就算自己本國國民都啋你都嘥氣。
唔講其他吖,一件衫,自己製造成本一百美元,要賣百三美元先至維得住皮,向中國採購,三十美元,畀你玩埋關稅,六十美元好未?邊個買你本土貨?
所以關稅越加,貿易逆差越大。

新彊企業厡來咁犀利

幾十年嚟係咁食,單係找筆外債都有排你還。

成日都政治利益行先,家下經濟唔掂呀,關政治麥事呀?唔好頭腦發熱好無,抵老美無運行,逆天而行,必亡!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]