• 瀏覽: 28,164
  • 回覆: 174
  • 追帖: 1
+7
當初美國點解會依賴中國呢,梗係計過條數,認為無蝕底先做啦,你老美都享受咗中國咁多年來供應嘅便宜貨啦,依家自己國家經濟出了問題,就話因為對華依賴,怨得了誰呢

阿爺幾時因國家安全為由出手制裁老尾啲公司?

做得到,你咪做囉
問題係你無能為力
乖乖地瞓低拉,呵呵

引用:
原帖由 殘廁邊緣的甩頭 於 2022-7-20 17:17 發表
中美兩國意識形態和地緣政治利益上的鴻溝正在加速全球經貿結構的「割席」,即使連一直質疑前朝特朗普政府對華關稅措施的美國財長耶倫也毫不含糊地指出,不能夠讓「中國之流的國家」運用其在關鍵原材料、技術或產品的市場地位,「擾亂我們的經濟秩序並發揮不當的(Unwanted)地緣政治影響力」,強調需要拉攏盟友一同去鞏固供應鏈,跟中國一直堅持關鍵技術不被外國「卡脖子」的取態如出一轍,反映中美兩國博弈愈益激烈,半球 ...
中國冇所謂喎。

正如內地都唔想依賴你美國嘅供應一樣

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2022-7-20 17:40 發表

正所謂一隻手掌拍唔嚮。

大陸怕畀人卡脖子而做一啲事,
人哋亦會怕畀大陸卡脖子而做一啲事。

個人覺得,要大家平安過日子,
就要接受五相可以卡對方脖子。

大家都唔想死……就大家都唔會卡對方脖子。
你講咁耐 呢一次就真係講得冇錯 就好似歐洲要製裁俄羅斯 返轉頭 而家好似俄羅斯制裁歐盟

引用:
原帖由 殘廁邊緣的甩頭 於 2022-7-20 17:17 發表
中美兩國意識形態和地緣政治利益上的鴻溝正在加速全球經貿結構的「割席」,即使連一直質疑前朝特朗普政府對華關稅措施的美國財長耶倫也毫不含糊地指出,不能夠讓「中國之流的國家」運用其在關鍵原材料、技術或產品的市場地位,「擾亂我們的經濟秩序並發揮不當的(Unwanted)地緣政治影響力」,強調需要拉攏盟友一同去鞏固供應鏈,跟中國一直堅持關鍵技術不被外國「卡脖子」的取態如出一轍,反映中美兩國博弈愈益激烈,半球 ...

要找國家取代全球28%製造能力,說易行難。

引用:
冇話難吾難,貴買貴賣,限制其他國家買非中國製造,只可買西方的,基本上就已經搞掂。

老美啲所謂盟友,好似小朋友jj咁,越玩越縮

引用:
原帖由 ray1248 於 2022-7-20 18:12 發表
阿爺幾時因國家安全為由出手制裁老尾啲公司?
阿爺都要運用老尾在華企業,發揮在美嘅影響力

美狗日日吠真係好L煩

咁咪好囉無謂日嘈夜嘈,家無0日

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]