• 瀏覽: 81,893
  • 回覆: 824
  • 追帖: 1
+14
東華三院黃笏南中學中五男生林澤駿今日在Instagram發文及短片,表示已向平機會投訴學校「髮禁」(即不允許男同學留長髮)做法涉違反《性別歧視條例》,稱投訴獲接納,獲平機會安排調停。他質疑做法不合理、不合時宜,並希望推動學校廢除男生「髮禁」。

同一類問題, 點解唔畀男生著裙? 女生又點解唔可以赤裸上身?

新聞來源連結:
https://news.mingpao.com/ins/港聞/article/20220719/s00001/1658241692995/指禁留長髮涉性別歧視-中學男生向平機會投訴

大國倒塌前必有妖孽亂賊。
細時偷針,大時偷金。
西方國家就是由細細小事情開搞,一路搞大到顏色革命。

叻仔!

唔駛坐監都有光采人生.

有校規架屌你!唔鍾意咪L讀囉

引用:
原帖由 愛1c蛋 於 2022-7-20 00:15 發表
東華三院黃笏南中學中五男生林澤駿今日在Instagram發文及短片,表示已向平機會投訴學校「髮禁」(即不允許男同學留長髮)做法涉違反《性別歧視條例》,稱投訴獲接納,獲平機會安排調停。他質疑做法不合理、不合時宜,並希望推動學校廢除男生「髮禁」。

"女生又點解唔可以赤裸上身?"

因為不能裸露第2性徵。

最後搞到男女睇齊,DQLM 

引用:

"點解唔畀男生著裙?"

因為係校服, 女生都唔可以着褲。

話埋比大家知:
長毛關于留長髮問題已獲勝訴。

引用:
原帖由 慾致號2 於 2022-7-20 00:38 發表
話埋比大家知:
長毛關于留長髮問題已獲勝訴。
結果係男女都要短髮

引用:
原帖由 apmichael 於 2022-7-20 00:42 發表

結果係男女都要短髮
"懲教署要求所有囚犯不論性別都要剪頭髮。男囚犯方面,21歲以下需劃一剪平頭裝,21歲或以上則剪普通貼耳短髮。至於女囚犯方面,21歲以下的要剪齊髮尾(One Length)短髮,21歲或以上的則頭髮長至腋下。"

垃圾

引用:

傻仔,不如問下點解你唔戴bra?

佢係唔係想話俾大家知,佢係新一代攪屎棍??

咁女同學剪短髮囉,ok。

引用:
原帖由 阻住地球轉 於 2022-7-20 02:49 發表

傻仔,不如問下點解你唔戴bra?
哈哈

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]