• 瀏覽: 12,808
  • 回覆: 95
+3
61歲退休番去上邊一流

自己政治上腦衰戇鳩就戇鳩啦,講乜嘢想退休慢活呀?想呢啲點會去英國呀,梗係大陸泰國啦。

引用:
原帖由 小魔怪 於 2022-7-19 08:33 發表
活到六十歲人,連英國咩生活指數都未攪清楚就破斧沉舟式移民
佢個太太好灑脫,所以先生陪佢癲。

呢個例子都反映到一啲事實,香港人係喜歡消費其他國家優越的文化,但從來沒有考慮過建立中國人文化。

咁大個人都冇L腦. 走得就咪L返嚟啦, 仲要驚死人唔知咁.

引用:
原帖由 黃蛆死全族 於 2022-7-19 07:34 發表
近年很多港人移民到外地,當中英國是其中一個熱門地。不過,未必每個人也適應移民後的生活,特別是外地的生活,現實與期望差距可能很大。今次《你財策劃師》的主角Benny,1年前跟太太移居到英國,最後決定回流

今年61歲的Benny,剛在2021年中退休,和53歲太太享受二人世界。他想有更好的退休生活環境,也希望慢活,享受第二人生,所以決定把握機會,以BNO身份和太太移居英國。由於當時傳聞有很多人申請, ...
冇理由, 我FB 見去咗英國的成日POST相~~
日日食大餐, 短假去郊遊, 長假去旅遊, 不知幾寫意

一個較為客觀的個人分享,要移民的人可作參考,不要盡信移民顧問的吹噓

賣自住樓+退休金, 兩個人起碼拎住600萬以上過去, 點解好似寫到得果60萬甘
又話退休但又揀倫敦樓, 感覺似寫緊兩個老年痴呆拎住舊錢去移民但又唔識用

神教報 快d 出黎澄清報導啦,英國點會咁冇理由地唔適合香港人去養老架?

5+1目的就係呃錢

引用:
原帖由 wkngtw 於 2022-7-19 09:18 發表
Benny 擔心疾病問題會惡化,所以運用了所有關係⋯

講就自由、民主,咪又係走後門。
另外,他在60歲就提取了強積金,相信是以永久離開香港為理由,現時回流香港,61歲仍未符合正常年齡提取強積金,他是否應該將已提早提取的強積金放回強積金戶口?
有比利是

引用:
原帖由 33Chris 於 2022-7-19 10:22 發表
自己政治上腦衰戇鳩就戇鳩啦,講乜嘢想退休慢活呀?想呢啲點會去英國呀,梗係大陸泰國啦。
我真係唔明, 點解在香港唔可以退休慢活?
去大嶼山或新界買層村屋, 種下花養下狗唔得咩?

屌,真失望。 佢地竟然返來。

引用:
原帖由 黃蛆死全族 於 2022-7-19 07:34 發表
近年很多港人移民到外地,當中英國是其中一個熱門地。不過,未必每個人也適應移民後的生活,特別是外地的生活,現實與期望差距可能很大。今次《你財策劃師》的主角Benny,1年前跟太太移居到英國,最後決定回流

今年61歲的Benny,剛在2021年中退休,和53歲太太享受二人世界。他想有更好的退休生活環境,也希望慢活,享受第二人生,所以決定把握機會,以BNO身份和太太移居英國。由於當時傳聞有很多人申請, ...
60歲人都唔化。。。
以為旅行過, 生活就同旅行一樣。。。
"去玩", 真係唔同"去生活"架

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]