• 瀏覽: 12,804
  • 回覆: 95
+3
大陰國様樣好,有民柱豉油。
返來為咩?😂

Benny自嘲說,退休前他身居要職,需要管理不少同事,生活亦沒有財政壓力

香港真係福地,咁L白痴都可以做到退休,仲要身居要職。 

咩叫醫食住行?

關你地爛屍能事咩

Benny 擔心疾病問題會惡化,所以運用了所有關係

講就自由、民主,咪又係走後門。
另外,他在60歲就提取了強積金,相信是以永久離開香港為理由,現時回流香港,61歲仍未符合正常年齡提取強積金,他是否應該將已提早提取的強積金放回強積金戶口?

引用:
原帖由 鼠貓 於 2022-7-19 08:35 發表

派錢,梗係返嚟攞錢,然後再去俾老英呃,香港嘅錢真易俾人攞
佢應該係嗰24萬人其中一個

引用:
原帖由 wkngtw 於 2022-7-19 09:18 發表
Benny 擔心疾病問題會惡化,所以運用了所有關係⋯

講就自由、民主,咪又係走後門。
另外,他在60歲就提取了強積金,相信是以永久離開香港為理由,現時回流香港,61歲仍未符合正常年齡提取強積金,他是否應該將已提早提取的強積金放回強積金戶口?
回流就應該將提咗嘅強積金回放,否則變成一個提早取強積金的缺口。

佢地如果上內地退休,d錢好好駛,慢活、食牛扒,睇醫生,又快又抵

聽聞去做麥記,餐餐食牛油就攪掂!

英國買apartment想升值比較難,可能佢要蝕賣

消費券無份

一去一回,賣樓買樓賣樓又再買樓,裝修家私電器,來回運費機票隔離,損失過百萬。

引用:
原帖由 黃蛆死全族 於 2022-7-19 07:34 發表
近年很多港人移民到外地,當中英國是其中一個熱門地。不過,未必每個人也適應移民後的生活,特別是外地的生活,現實與期望差距可能很大。今次《你財策劃師》的主角Benny,1年前跟太太移居到英國,最後決定回流

今年61歲的Benny,剛在2021年中退休,和53歲太太享受二人世界。他想有更好的退休生活環境,也希望慢活,享受第二人生,所以決定把握機會,以BNO身份和太太移居英國。由於當時傳聞有很多人申請, ...
呢啲未輸經驗囉!幾十歲人先至去移民?得返兩公婆冇仔女?-香港間樓有冇買到呀?帶咗幾多錢去英國移民呀?點解唔早啲去實地去睇查一下呢?醫食住行佢講得清楚但係仲有好多嘢未講。-醫療方便唔係咁簡單嘅!如果你有大病你頭都痕埋。食方面唔好淨係上網聽嗰啲七古陸講啦!嗰啲人全部都係收錢賣廣告,信佢二成你哋肯定雙目失明。除非你乜嘢都係自己煮,否則出去食飯,一啲都唔便宜!住方面不嬲都係住喺倫敦嗰幾個區,倫敦嗰幾個區大部分呢好嘅都係要買啲舊樓,有前後花園,但係嗰啲樓相對年樓齡比較舊,好多嘢要維修,如果你唔識,下下搵人做,你死得!不過呢十年八年,比香港人同埋中國人炒到貴曬!如果你去第二個區,例如樓主所講嗰個伯,根本就係老黑,全部係印巴嗰啲人打曬骰。買樓就算你買到啲house,有一個車位後面有個花園,兩層高嗰啲三房/四房好,成日要上上落落樓梯,年紀大機器壞,隨時一個不小心,菠蘿蓋有損傷,連樓梯都上唔到。行方面根本坐巴士都唔係平,坐地鐵連冷氣都冇。如果你話要自己揸車,,而家二手車都升咗唔少。你話有大把錢去移民,攞個戶籍冇所謂!但係長住?蛇咬都唔去。因為情願去東南亞去享受一下人生,因為到年紀大仲有幾多年享受?自己倒數一下。你話喺英國想請一個人幫手料理家務?好似香港咁樣你唔使諗既!人生最後一步等死點解唔喺香港呀?為咗乜嘢呀?

草草決定走
又倉卒決定返
幾廿歲人作決定之前
有冇諗清楚

引用:
原帖由 4仔太郎 於 2022-7-19 09:44 發表
草草決定走
又倉卒決定返
幾廿歲人作決定之前
有冇諗清楚
一來一回又無佐一大忽…剩係滙價都唔見好多

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]