• 瀏覽: 35,804
  • 回覆: 10
+4
成日踩單車既, 會有頭盔。 
唔係成日踩既jojo, 更應該要

引用:
原帖由 Boris2600 於 2022-7-18 22:47 發表

戴唔戴頭盔主要係決定於你踩單車嘅速度,
如果速度比步行快少少,但比電動輪椅慢,
戴唔戴有何分別?
比賽同一般代步,速度根本不同
btw.我對黃色頭盔幾ok夠醒目
有機會比盲毛撞,比小巴夾

有jojo落斜完全唔識煞車,我睇住佢成個頭撞埋牆

引用:
原帖由 Boris2600 於 2022-7-18 22:53 發表

真的安全嗎?
我個銀包就唔安全囉,有機畀人抄牌,都唔知會唔會扣分添
外國都一定要戴

引用:
原帖由 montejo 於 2022-7-18 23:16 發表

外國?邊個國?荷蘭人人踏單車,無人戴頭盔㗎
加拿大

引用:
原帖由 Boris2600 於 2022-7-18 23:18 發表

如果起公路踩,頭盔是必要的,但香港地少,對單車客不友善,單車徑一段段⋯⋯
至於落斜,有最記得N年前,有個踩bloody落斜撞柱瓜咗,死者有戴頭盔,可憐架bloody
戴唔怕太陽直曬,冇咁傷頭髮,男人戴好啲

公路香港唔係人人戴

撞柱好嚴重

引用:
原帖由 montejo 於 2022-7-18 23:26 發表

法例?定係啲人踏單車上下班,自己戴頭盔?

香港,你一年踏幾次?買定個係屋企一年用一次?頭盔有時限㗎,三四年貨仔
唔知,我見人人戴

命緊要過錢

引用:
原帖由 Boris2600 於 2022-7-18 23:38 發表

證明香港比外國自由,你怕嘅咪戴囉,點解要立法規管,唔通連護陰都要強制嗎?
我出過意外,所以我會戴

以前立法坐車要戴安全帶,啲人都係反對

引用:
原帖由 高大夜樓奴 於 2022-7-19 01:02 發表

你係洋人隻跟尾狗呀?
中國人行返中國個一套呀死曱甴
我注意安全,你吹咩

我買中國製頭盔呀死曱甴

引用:
原帖由 Boris2600 於 2022-7-19 08:10 發表

引用汽車安全帶作比喻單車本身不是正規交通工具
而且安全帶有科學根據,大家都有睇過果個假人廣告啩~
如果果個官員可以搵消委會測試單車頭盔嘅保護能力,
有科學根據,而唔係宜家拋一個單車傷亡大多冇戴頭盔,
香港絕大部份人唔用,個統計pool自然高,本身就玩統計,
相信好多賣單車頭盔廠會多得佢倒米!
你覺得戴左唔安全? 

引用:
原帖由 bbc16M 於 2022-7-19 12:15 發表

比小巴夾嘅,戴唔戴頭盔都死,幾多踩公路撞死嘅唔係有戴頭盔架?
我幾次炒嚴重少少嘅,都係講緊入銀炒腳;炒接駁位起級斜邊,又係傷腳;我同事最近南生圍炒到手指尾骨折;邊樣戴頭盔會起到保護作用?
政府咁得閒畫蛇添足,不如唔好再拖電動可移動工具嘅立法啦,市區啲送外賣嘅又行人路又車路又逆線咁踩,2020年話立嘅法到而家仲試完又試,外國都立晒法用緊仲左諗右諗,要啲人識飛先立法?
意外邊個知?
我炒係炒個頭

引用:
原帖由 ryderdralpha 於 2022-7-19 18:39 發表
沒有女女, 只有大叔及毒男的單車徑, 是沒有吸引力的.
不過相信大把人仍會吾戴頭盔, 因被捉機會等於行人路上踩單車.

六合彩總會有人中.

戴左頭盔, 係咪會燈位一定停, 吾會 ...
呢啲jojo 應該戴
佢唔係高速,又唔係落斜
一定有撞到頭

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]